COMUNICAT DE PRESĂ 26 Octombrie 2021

Europarlamentarul Maria Grapini informează românii în privința banilor alocați prin PNRR: „Cine răspunde de neprimirea miliardelor de euro la timp? Trebuie să răspundă cei care au creat haosul, sub bagheta președintelui Iohannis!”

 

În calitatea sa de membru al  Comisiei Control bugetar al PE, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, informează cetățenii în privința condițiilor de primire a banilor alocați prin Programul de Reziliență și Redresare (PNRR).

Potrivit eurodeputatului Grapini, Fondurile pentru Redresare se vor acorda după o nouă metodă, bazată pe ținte intermediare și performanță/eficiență economică, în acest sens existând controale stricte ale Comisiei Europene pentru a verifica îndeplinirea țintelor intermediare.

De asemenea, Maria Grapini a menționat că vor fi verificate și procedurile folosite pentru atingerea țintelor, a indicatorilor puși de fiecare stat membru în PNRR.

“Statele membre trebuie să se asigure că achizițiile publice respectă Directiva europeană care prevede mai multe criterii clare pentru cel care adjudecă licitația. Concret, trebuie să se asigure că nu există dublă finanțare, conflict de interese sau corupție. În cazul în care nu se ating țintele, se va stopa finanțarea”, a precizat europarlamentarul umanist.

Totodată,  europarlamentarul Maria Grapini a completat că, din cele 26  de planuri de reziliență depuse la nivelul UE, s-au aprobat 22, iar 16 state au primit deja avansuri.

“România nu a primit încă avans deoarece, pentru a primi avans, statele membre trebuie să depună declarația de gestiune (toate condițiile de acord), rezumatul auditurilor ex ante.

Din păcate, România nu are guvern titularizat care să trimită aceste documente. Cine răspunde de neprimirea miliardelor de euro la timp? În mod normal, ar trebui să răspundă cei care au creat haosul, sub bagheta președintelui Klaus Iohannis”, a conchis Maria Grapini.

 

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 26 Octombrie 2021

Facebook
WhatsApp
Email
Printează