COMUNICAT DE PRESĂ 11 Octombrie 2021

Europarlamentarul Maria Grapini, intervenție tranșantă în PE, în fața președinției slovene a Consiliului UE: Susținerea IMM-urilor și nefragmentarea Pieței Interne trebuie să devină priorități!

Europarlamentarul PPU(social-liberal), Maria Grapini, vicepreședinte al comisiei pentru piața internă, a militat, în intervenția sa din PE, în fața președinției slovene a Consiliului UE,   pentru susținerea IMM-urilor și identificarea unor soluții concrete care să conducă la nefragmentarea Pieței Interne.

Concret, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat reprezentantului președinției slovene, întrebări tranșante privind funcționarea, competitivitatea dar și despre soluțiile propuse de partea slovenă în privința integrării celor trei state discriminate, printre care și România, în Spațiul Schengen.

„Vorbim foarte mult și foarte ambițios despre competitivitate, functionarea pieței interne, nefragmentarea pieței interne, și vă reamintesc că, cel puțin din punct de vedere al Spațiului Schengen, avem fragmentată piața internă și întrebarea mea este dacă, totuși, cele trei state, printre care și țara mea, nu sunt discriminate și dacă nu vreți, totuși, să vă propuneți ca și aceste state să fie în același spațiu și în aceeași piață internă”, a punctat eurodeputatul umanist care a adăugat, în context, că se aștepta ca reprezentanții președinției slovene să atingă mult mai ferm subiectul IMM-urilor.

Aș dori să îmi răspundeți concret cum vedeți creșterea IMM-urilor, mai ales că acum avem fragmentată libera circulație

“Sunteți o țară mică, frumoasă, turistică, pe care o cunosc foarte bine și știu că aveți foarte multe IMM-uri și, totuși, nu ne-ați spus nimic, la nivelul UE, ce ne propuneți legat de o nouă strategie pentru IMM-uri, strategie pe care noi am adoptat-o deja, și ce ne propuneți în privința protecției consumatorului din punctul de vedere al calității duble a produselor. Mai mult, aș vrea să știu care este punctul de vedere al președinției slovene legat de necesitatea armonizării controalelor vamale pentru că, după cum știți, din acest an, a intrat în vigoare programul ”Vama”, la care am fost raportor.

Nu în ultimul rând, aș dori să îmi răspundeți concret cum vedeți creșterea IMM-urilor, mai ales că acum avem fragmentată libera circulație. Deși avem un regulament votat chiar zilele acestea, Malta refuză să mai primească cetățenii europeni care nu sunt vaccinați deși se știe că certificatul verde prevede cele trei categorii – și mă refer aici la vaccinare, testare sau trecere prin boală”, a precizat Maria Grapini.

În răspunsul său, reprezentantul președinției slovene, a menționat că, în cele șase luni de mandat, se vor căuta soluții concrete pentru lărgirea Spațiului Schengen cu condiția ca toate statele să îndeplinească condițiile de aderare.

“Digitalizarea, tranziția verde și, nu în ultimul rând, pademia au adus noi provocari pentru consumatori, dar și pentru IMM-uri. Noi considerăm că, atunci când pregătim acte normative specializate, este foarte important ca acestea să se ocupe de rezolvarea provocărilor concrete de care se lovesc întreprinderile și consumatorii. Președintia slovenă sprijină toate eforturile Comisiei Europene de a garanta faptul că protecția consumatorului se adaptează la noua eră digitală în care trăim”, a mai spus reprezentantul președintiei slovene, care a completat că, pentru a se ajunge la o bună funcționare a pieței interne, trebuie ca economia UE să se redreseze după pandemia de Covid-19.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 11 Octombrie 2021

Facebook
WhatsApp
Email
Printează