COMUNICAT DE PRESĂ 01 Martie 2022

Europarlamentarul Maria Grapini, intervenție tranșantă pe tema efectelor crizei sanitare asupra funcționării pieței interne:Comisia Europeană are o analiză temeinică a efectelor celor doi ani de pandemie și de nefuncționare a pieței interne?”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a participat, luni, în comisia IMCO, la o importantă dezbatere pe tema efectelor crizei sanitare asupra funcționării pieței interne, dezbatere la care a fost prezentă și Comisia Europeană.

Concret, eurodeputatul Grapini, vicepreședinte în comisia IMCO, s-a declarat nemulțumită de punctul de vedere prezentat de Comisia Europeană.

„Eu vreau să întreb foarte tranșant: se respectă sau nu, acum, regulamentul care a fost votat de PE? De ce, spre exemplu, de mâine (n.r.- marți), în Belgia, nu mai este valabil decât patru luni certificatul de trecere prin boală și nu 180 de zile cum scrie în Regulament? Același lucru se întâmplă în Franța, în Malta nu se acceptă testul, în Austria sunt obligatorii trei vaccinuri. Cum putem, în aceste condiții, să avem o mobilitate a forței de muncă? Și să nu uităm că avem, în această perioadă, foarte mulți cetățeni dintr-o țară anume (și voi da exemplul României), care aveau locuri de muncă în Germania, în Italia etc și, în aceste condiții, nu au putut să se deplaseze. Au rămas persoane cu handicap care nu au fost îngrijite. Personal, nu văd o funcționare a pieței interne dacă vom continua în acest mod”, a punctat, în intervenția, Maria Grapini.

În context, europarlamentarul umanist a taxat modul în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, pe 23 februarie 2021, de Ziua Industriei, că va lucra la un instrument de urgență pentru a face să funcționeze piața unică. De asemenea, Maria Grapini a mai spus că piața unică este imposibil să funcționeze adecvat atâta timp cât au existat restricții unilaterale și accesul la informații a fost blocat.

„Și vreau să întreb concret: Comisia Europeană are o analiză temeinică a efectelor celor doi ani de pandemie și de nefuncționare a pieței interne? Ce putem să facem acum, când ne lovim și de efectele războiului din Ucraina, adăugate peste efectele crizei sanitare și cele economice? Mi se pare că s-a lucrat total dezarmonizat, s-a acceptat încălcarea neproporționată a drepturilor cetățenilor, a drepturilor lucrătorilor și, în plus, după părerea mea, nu s-a respectat Regulamentul care a fost votat de PE”, a mai menționat Grapini, care a adăugat că nu putem vorbi de o piață unică, cât timp avem Schengen și non-Schengen, și cât timp fiecare țară din UE a introdus alte norme și restricți, fără ca populația să fie prevenită și ascultată.

“Au fost oameni care au stat în aeroport, pentru tranzit, deși erau vaccinați, s-au cerut și teste. Este absolut aiuritor ce se întâmplă în piața internă și eu mă așteptam din partea Comisiei la o prezentare foarte concretă. Când se termină, până la urmă, restricțiile privind libera circulație a cetățenilor și lucrătorilor? Putem să dăm un răspuns, concret, în țara noastră?”, a conchis, în intervenția sa, Maria Grapini.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 01 Martie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează