COMUNICAT DE PRESĂ 12 Ianuarie 2022

Europarlamentarul Maria Grapini, întrebări tranșante la interpelarea candidatei PPE la președinția PE, Roberta Metsola

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avut, miercuri, o interpelare tranșantă la adresa candidatei PPE la președinția Parlamentului European, Roberta Metsola.

Potrivit eurodeputatului Grapini, funcția de președinte al PE este cea mai înaltă responsabilitate din spațiul UE, în condițiile în care aceasta reprezintă, cu adevărat, cetățenii celor 27 de state membre.

În intervenția sa, Maria Grapini, i-a solicitat Robertei Metsola să precizeze clar ce responsabilitate instituțională a avut în țara sa, în contextul în care în fruntea PE este nevoie de persoane cu responsabilități majore în țările lor, cu experiență semnificativă în conducerea oamenilor și a unei comunicări directe cu aceștia.

“Mi-aș fi dorit să vorbești mai mult despre viitor și nu despre activitatea ta în PE pentru că eu, spre exemplu, ca și colegii mei, o cunoaștem foarte bine, inclusiv activitatea ta în comisia LIBE. Ai vorbit de Europa veche și de cea nouă. Astfel, te voi întreba direct: Știi bine că noi avem două Europe pentru că Emannuel Macron a declarat, la interpelarea din mandatul trecut, că el vrea o Europă cu două viteze. Cum vei trata însă acest subiect? Cum vom face să avem o singură Europă pentru că, astăzi, avem Spațiul Schengen, non-Schengen, moneda euro, non-euro samd?”, a punctat europarlamentarul umanist, care a sancționat declarația candidatei PPE potrivit căreia „ar fi mai bine mai puțin naționalism”.

Întrebările tranșante ale Mariei Grapini au continuat:

”Ce vrei, în context, să faci în viitor? Pledezi pentru cele două lucruri pe care noi le avem în dezbatere de mult timp: federalizare și liste transnaționale? Care este poziția ta, în calitate de viitor președinte al Parlamentului European? Și dacă, așa cum ai spus, ca și campioană a luptei pentru drepturile omului, vei pleda pentru a nu mai avea dublă măsura pentru că, în trecut, am asistat de foarte multe ori la decizii instituționale, fie ale Comisiei, fie ale Consiliului, chiar și Parlamentului. Când erau guverne de stânga, se făceau rezoluții, când erau guverne de dreapta, pe același subiect, nu se făceau rezoluții…”, a mai menționat europarlamentarul umanist, care a dat, în sprijinul afirmațiilor sale, exemplul Olandei “în care câinii trăgeau de oameni la proteste și nu s-a întâmplat nimic”.

De asemenea, Maria Grapini i-a cerut Robertei Metsola să explice cum va reuși să realizeze un echilibru în PE, în condițiile în care, deși nu a nominalizat un candidat, grupul S&D dorește să îl aibă pe viitorul președinte al PE drept partener în privința deciziilor și “liniilor roșii” pe care le are ca și grup politic.

Întrebările tranșante ale eurodeputatului umanist nu au primit însă  răspunsurile așteptate din partea candidatei PPE.

„Din păcate, candidata nu a răspuns la fel de tranșant la întrebările mele. Din punctul meu de vedere, nu avem candidați – oameni cu experiență în responsabilități majore în țările lor și, ca atare, nu cred că Parlamentul European va avea o reprezentare puternică în cadrul negocierii interistituționale – Consiliul Europoean, Comisia Europeană și Parlamentul European! Conducerile instituțiilor europene sunt  dominate de dreapta și nu mă aștept la nimic bun pentru România! Mi-aș dori însă să mă înșel!”, a conchis Maria Grapini, după finalizarea interpelării Robertei Metsola.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 12 Ianuarie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează