COMUNICAT DE PRESĂ 20 Octombrie 2021

Europarlamentarul Maria Grapini laudă discursul premierului polonez din plenul PE: “Un exemplu de demnitate și patriotism. M-aș bucura să apere cu atâta ardoare interesul național și președintele și premierul român!”

 

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, consideră că discursul premierului polonez, Mateusz Morawiecki, susținut în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, este un exemplu de demnitate și patriotism.

“M-aș bucura să vorbească așa și să apere cu atâta ardoare interesul național și președintele și premierul român!

România are nevoie de lideri care să o reprezinte în UE cu demnitate și curaj! Dacă veți asculta discursul premierului polonez, în Parlamentul European, veți înțelege de ce Polonia este înaintea României la toate capitolele!

Este țara care a luat cele mai multe fonduri europene, chiar daca Polonia a fost mereu amenințată cu activarea articolului 7 din Tratat. România trebuie să înțeleagă că va progresa doar dacă va avea o diplomație externă puternică, cu profund simț patriotic!

România este în Europa și este bine că este în UE, dar nu în orice condiții! Aș vrea sa aud că președintele României, ca reprezentant constituțional în Consiliul European, spune ce a spus premierul Poloniei:”Niciodată nu vom fi de acord să ni se impună dictate! Nu vom tăcea când țara noastră va fi atacată! Regulile jocului trebuie să fie aceleași pentru toate statele!”, a precizat eurodeputatul Grapini care a adăugat, în context, că “slugărnicia nu ne aduce avantaje, din contră!”.

De menționat faptul că Parlamentul European a organizat marți, la Strasbourg, o dezbatere privind recenta decizie prin care Tribunalul Constituţional polonez a contestat întâietatea dreptului european în faţa celui naţional. În prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, le-a transmis parlamentarilor europeni că blocul comunitar al UE și-a depășit competențele.

În discursul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a precizat tranșant că legea fundamentală din Polonia, Constituția țării, are întâietatea în fața dreptului european. De asemenea, șeful guvernului de la Varșovia a acuzat că „se iau hotărâri în spatele ușilor închise”, subliniind, în același timp, că în UE există un „deficit de democrație”.
„Competențele UE au limite clare, nu trebuie să rămânem tăcuți atunci când aceste limite sunt încălcate. Suntem de acord cu universalismul european, dar nu suntem deloc de acord cu centralismul european”, a declarat Morawiecki direct din plenul Parlamentului European.

 „Nu vom fi de acord să ni se impună dictate, pentru că nu asta înseamnă UE”, a spus Morawiecki, care a mai precizat că Polonia nu va accepta ca politicienii europeni să o șantajeze. 

În ceea ce privește Europa cu mai multe viteze, liderul polonez a spus că „tot auzim, în continuare, de cetățeni de mâna întâi și de mâna a doua. De ce se iau hotărâri diferite și se iau verdicte diferite în ceea ce privește anumite state membre? Această discrepanță este tot mai profundă și nu e bine să ne prefacem că nu avem probleme. Cetățenii noștri nu sunt nici surzi, nici orbi. Dacă nu acționăm, instituțiile noastre vor pierde”.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 20 Octombrie 2021

Facebook
WhatsApp
Email
Printează