COMUNICAT DE PRESĂ 24 Ianuarie 2022

Europarlamentarul Maria Grapini, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: ”România are nevoie, astăzi, ca și în 1859, de foarte multă unitate, de solidaritate, de educație, de reformă administrativă, dar și de o justiție dreaptă!”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis milioanelor de români, din interiorul și afara granițelor țării, un mesaj emoționant cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, mesaj pe care îl prezentăm integral în continuare:

„Cu mândrie și emoție, trebuie să ne amintim de Ziua Unirii Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, de marele domnitor Alexandru Ioan Cuza. Fără Unirea de la 24 ianuarie 1859, nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Prin Unirea Moldovei cu Muntenia, de fapt, se împlinea un vis de secole al românilor, din vremea lui Burebista. Marele Nicolae Bălcescu numea unirea din 24 ianuarie 1859 „visarea iubită a marilor voievozi Mircea cel Bătrîn și Ștefan Cel Mare”. Alexandru Ioan Cuza a înfăptuit, astfel, ”visarea iubită” a celor doi mari domnitori amintiți de Nicolae Bălcescu și este important, totodată, să ne amintim și de reformele importante și curajoase ale marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza.

 

La 24 ianuarie, nu trebuie să ne amintim doar de faptul că sărbătorim unirea Moldovei cu Muntenia, ci și de tot ce a înfăptuit și realizat pentru România Alexandru Ioan Cuza, lucruri care sunt importante, până în ziua de astăzi, și care ar trebui să fie în atenția celor care conduc, astăzi, România. Sigur, mulți își amintesc de reforma agrară, legea agrară din 1864, când 400.000 de familii de țărani au primit pământ. Prin această decizie, Alexandru Ioan Cuza a desființat, practic, orice formă de feudalism. A făcut, de asemenea, o reformă administrativă, a unit satele, grupându-le în comune, apoi a înființat județele. De la reforma administrativă a lui Alexandru Ioan Cuza, a apărut denumirea de ”județe”. Să  nu uităm nici de reforma electorală, prima reforma electorală în urma căreia cetățenii puteau vota.

Extrem de importantă a fost reforma în Justiție. S-au înființat tribunale județene, curțile de apel, curțile de jurați și Curtea de Casație. S-au adoptat codurile penal, civil și comercial, în 1865. Dar ce vreau să amintesc, astăzi, într-o zi emoționantă pentru toți românii și în care nu trebuie să fugim de acest cuvânt, patriotism, este că, în această zi, trebuie să vibreze în noi dragostea de țară, patriotismul și mândria că suntem români. Vreau să amintesc și faptul că Alexandru Ioan Cuza a pus un mare accent și pe Educație. A dat, în acest sens, o lege care sancționa părinții ai căror copii nu frecventau școlile, dar nu trebuie uitat nici că a introdus educația gratuită, indiferent de situația socială a copiilor, indiferent din ce familie aceștia proveneau. Iată că, de la Alexandru Ioan Cuza, educația era considerată pilonul important al unei societăți care vrea să se dezvolte, să progreseze. Alexandru Ioan Cuza a făcut multe lucruri curajoase și demne. Poate că acest curaj cu care a adoptat aceste măsuri i-au atras și ura unora… dar trebuie, înainte de toate, să ne amintim de patriotismul și demnitatea cu care a acționat acest mare domnitor al României, înfăptuită prin unirea Moldovei cu Muntenia, la 24 ianuarie 1859.

Și, așa cum îmi place mie să spun, este bine să ne amintim de aceste lucruri extrem de importante nu numai în ziua în care le sărbătorim… și, astfel,  astăzi, toată țara ar trebui să cânte „Hora Unirii”, dar să și dăm, toți românii,  în fapt‚ „mână cu mână”, acum când România are nevoie de foarte multă unitate, de foarte multă solidaritate, de educație, de reformă administrativă, dar și de o justiție dreaptă, pentru fiecare, indiferent de situația socială, așa cum și-o dorea Alexandru Ioan Cuza.

Și, dacă simțim cu adevărat românește, să acționăm în această manieră, să protejăm imaginea țării, să apărăm bogațiile ei și să promovăm valorile României, fie că vorbim de valori culturale, de valori umane sau de valori materiale. Să nu uităm niciodată că țări sunt multe însă Patria este una!

La mulți ani, România, la mulți ani, dragi români și să nu uităm că am avut  mari domnitori, oameni patrioți, care au realizat România de astăzi. Între ei, Alexandru Ioan Cuza, este o personalitate ce nu trebuie uitată niciodată!”.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 24 Ianuarie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează