COMUNICAT DE PRESĂ

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, membru al Comisiei pentru control bugetar,  întrebări tranșante adresate Comisiei Europene privind finanțarea partidelor politice: “Cred că este important să existe transparență, să se decidă cât este donația maximă și dacă se pot primi sponsorizări din țări terțe”!

 

În calitate de membru al Comisiei pentru control bugetar, europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, a adresat, în cadrul Comisiei CONT, mai multe întrebări tranșante Comisiei Europene privind finanțarea partidelor politice. Concret, eurodeputatul Grapini a cerut mai multe clarificări în acest sens, din partea reprezentantului Comisiei Europene prezent la dezbateri. Maria Grapini a precizat că palierul gestiunii financiare este foarte important, în sensul că trebuie să se știe foarte clar de unde vin banii pentru finanțarea partidelor.

Noi am avut foarte multe discuții pe marginea acestui subiect și este foarte clar că trebuie să știm cât poate să doneze sau să sponsorizeze o entitate din interiorul UE, dar și din afara UE. Pentru că, în cazul în care suma pe care o poate da o entitate juridică sau o persoană fizică este nelimitată, înseamnă că aceasta va și dicta. Și avem situații de acest gen. Aici, trebuie specificat foarte clar cum facem o finanțare  transparentă și sănătoasă”, a punctat europarlamentarul umanist, care a adăugat că, în absența unui capitol care să stipuleze foarte clar sancțiunile nerespectării legislației, nu se va întâmpla nimic pozitiv.

“Vom vorbi, vom sesiza, vom observa dar, dacă nu vor fi bine clarificate sancțiunile, care trebuie să fie graduale în funcție de gravitate, nu vom avea succesul scontat”, a avertizat Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul PPU (s-l) a precizat că este foarte importantă delimitarea activității financiare în contextul în care există riscul să ajungem la cofinanțări mascate, cu alți beneficiari finali. Nu în ultimul rând, Maria Grapini și-a exprimat speranța că reprezentanții Comisiei Europene vor clarifica aceste lucruri și nu vor oferi răspunsuri evazive privind părțile consultate pe marginea acestui raport (câteva fundații, partide etc).

Să se spună clar, a conchis Maria Grapini, care sunt acele partide, din ce state sunt, pentru a fi la curent cu raportul respectiv.

În răspunsul său, reprezentantul Comisiei Europene a susținut îngrijorarea europarlamentarului Grapini și a reiterat necesitatea acordării unei atenții suplimentare referitoare la donațiile și afilierea din partea țărilor terțe, în condițiile în care sunt destule situații în care există o adevărată amenințare și chiar pericolul intervenției din afară în politica europeană.

“Trebuie să fim foarte atenți când abordăm chestiunea țărilor terțe, fie că este vorba de afiliere sau de finanțare, și trebuie să vedem cum putem reglementa această situație”, a mai spus reprezentantul Comisiei, care a adăugat că discuțiile pe marginea regulamentului, cu mai multe fundații și partide politice, au demarat din 2014, ele intensificându-se în ultimele șase luni.

“Noi suntem deschiși și i-am invitat să discute cu noi. Am făcut același lucru și cu grupurile politice de la PE și cu o serie de state membre pentru că este vorba aici și de colegiuitor. Încercăm să vedem dacă dispunem de anumite elemente pe care să le introducem în această dezbatere, împreună cu alți actori importanți precum autoritățile și DG FINS din partea PE”, a conchis reprezentantul Comisiei Europene.

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează