COMUNICAT DE PRESĂ 22 Octombrie 2021

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, intervenție tranșantă în PE pe tema asigurărilor obligatorii la vehicule

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, a avut, joi, o intervenție tranșantă în Parlamentul European pe tema asigurărilor obligatorii la vehicule.

Concret, eurodeputatul Grapini a solicitat, în cadrul intervenției sale, să nu existe o discriminare pe marginea acestui subiect în Piața internă, să se ceară, indiferent de stat, aceleași tipuri de verificări și, nu în ultimul rând, să fie despăgubite toate persoanele chiar și în cazul în care firma de asigurări la care sunt asigurate intră în insolvență sau faliment.

“A fost un drum lung care a fost parcurs pentru dezbaterea modificării Directivei 103/2009 privind eficiența și coerența acestei directive și însăși Comisia Europeană a identificat patru puncte pe care  noi, în rezultatul de la trialog și prin munca depusă, le-am cuprins în text. Este vorba, în primul rând, de sumele minime asigurate privind despăgubirile părților vătămate în urma unui accident, chiar și în caz de insolvență, pentru că sunt cazuri foarte multe în acest sens”, a precizat Maria Grapini, care a dat, în acest sens, exemplul intrării în insolvență a companiei românești de asigurări, City Insurance, care avea aproape două milioane de asigurați.

Potrivit  europarlamentarului umanist, este foarte important ca, atunci când o societate intră în insolvență, prin utilizarea atestărilor privind istoricul daunelor, clienții acesteia să poată fi preluați de o altă societate, cu informațiile aferente, astfel încât să nu sufere partea vătămată, cetățenii, care au fost implicați în accidente.

“Eu doresc ca, pe lângă aceste patru domenii, să se introducă în viitoarea directivă, prin modificare, și răspunderea în cazul unui accident care  implică o remorcă tractată de  un vehicul. Din păcate, există foarte multe  accidente în asemenea cazuri. Este evident, de asemenea, că pentru funcționarea sistemului de asigurări este necesară existența unei  transmiteri de date, a unui sistem integrat în UE,  pentru  ca statele membre să-și poată transmite reciproc informațiile”, a mai spus Maria Grapini.

Totodată, eurodeputatul român a cerut ca, la toate vehiculele, să fie făcute aceleași modificări, fără discriminare, pentru că, până la urmă, trebuie să existe aceleași condiții de circulație.

“Este important să asigurăm rambursarea rapidă a banilor pentru  persoanele vătamate sau implicate într-un accident.  Societatea de asigurare ar trebui să trateze o atestare dintr-un alt stat membru în același mod în care tratează o atestare internă și să nu fie  tratați diferit  străinii. Îmi pun speranța că directiva va fructifica, așa cum am spus, munca depusă în PE și  rezultatul trialogului și vom avea, în final, o directivă care să servească intereselor tuturor statelor membre”, a conchis Maria Grapini.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 22 Octombrie 2021

Facebook
WhatsApp
Email
Printează