COMUNICAT DE PRESĂ

Europarlamentarul PPU(s-l), Maria Grapini, susține demersurile Cartel ALFA:

 „Pilonul social nu este un moft al Uniunii Europene și nici un slogan, este o necesitate!”

 

Europarlamentarul PPU(s-l), Maria Grapini, susține demersurile Confederației Naționale Sindicale Cartel ALFA de a organiza un eveniment de amploare europeană – Caravana drepturilor sociale – pentru a atrage atenția asupra necesității și urgenței adoptării unor politici sociale orientate către cetățeni, prin aplicarea principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, susținute și de declarația comună a participanților la Summitul de la Porto din acest an.

Susținerea intereselor românești, prin luările de cuvânt și inițiativele propuse în Parlamentul European și nu numai, fie ele reprezentate de confederații sindicale, IMM-uri, transportatori, comercianți, producători agricoli etc, reprezintă o prioritate pentru eurodeputatul Grapini.

“ Pilonul social nu este un moft al Uniunii Europene și nici un slogan, este o necesitate!”, a punctat eurodeputatul Maria Grapini care, în context, a reamintit că Parlamentul European a votat, recent, o Rezoluție în care cere Comisiei Europene să verifice Planurile Naționale de Reziliență și Redresare pentru ca acestea să nu conțină măsuri de austeritate care să afecteze obiectivele Pilonului social.

În aceste condiții alarmante, care afectează drastic nivelul de trai al milioanelor de români, președintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a adresat o scrisoare deschisă, reprezentanților României din cadrul Grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, prin intermediul căreia trage un semnal de alarmă în privința necesității și urgenței adoptării unor politici sociale orientate către cetățeni.

Concret, caravana drepturilor sociale, organizată de Cartel ALFA, începe pe 1 iulie 2021 la București și în drum spre instituțiile europene de la Bruxelles și Strasbourg, se oprește la Ambasadele României la Budapesta, Viena, München și Luxemburg.

Pe data de 7 iulie, membrii Caravanei vor ajunge la Strasbourg.

În context, delegația CNS Cartel ALFA care va fi compusă din 13 persoane, lideri naționali și regionali ai confederației, și-a exprimat dorința unei întâlniri, la sediul PE, cu reprezentanții Grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.

“Măsurile reînnoite de austeritate adoptate de Guvernul României, blocarea dialogului social, politica fiscală dezechilibrată între capital și lucrători și politica salariilor mici plasează întregul cost al crizei sanitare și economice asupra lucrătorilor și a celor mai vulnerabile categorii ale populației. Constatăm cu îngrijorare că acțiunile și politicile Guvernului României sunt împotriva angajamentelor pe care România le-a luat la nivel european pentru o redresare axată pe bunăstarea oamenilor, justiția socială și respectarea drepturilor individuale și colective”, a avertizat, în cadrul scrisorii deschise, liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

“Credem că adoptarea Directivei privind salariul minim adecvat într-o formă favorabilă lucrătorilor reprezintă un prim și important pas în sensul aplicării angajamentelor României și a unei politici orientate către cetățean și a principiilor unei economii sociale de piață, la care România a aderat în virtutea apartenenței la Uniunea Europeană”, a mai spus Bogdan Hossu.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează