COMUNICAT DE PRESĂ

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini,  în dialog cu comisarul pentru piață internă, Thierry Breton

 

 

În calitatea sa de vicepreședinte al comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor (IMCO), europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat mai multe întrebări comisarului european pentru piață internă, Thierry Breton, care, l-a rândul său, i-a răspuns punctual eurodeputatului Grapini.

În contextul strategiei de reindustrializare propusă de Comisia Europeană și a apelurilor făcute de comisarul Breton la adresa statelor membre în privința transmiterii propriilor strategii naționale de reindustrializare, eurodeputatul Grapini l-a întrebat pe comisarul pentru piață internă câte state au trimis aceste strategii și câte nu au transmis. Mai mult, Maria Grapini a dorit să știe ce au motivat statele care nu au transmis aceste strategii extrem de importante.

Totodată, europarlamentarul Grapini a avertizat, încă o dată, asupra pericolului reprezentat de informațiile false propagate de reclame mincinoase care afectează consumatorii. Nu în ultimul rând, eurodeputatul umanist a cerut explicații privind sprijinirea concretă a IMM-urilor.

“Ați spus că vreți să sprijiniți IMM-urile. Vă gândiți, în mandatul dumneavoastră, să  modificați două acte legislative, două directive, care afectează, din păcate, extrem de mult, IMM-urile, mai ales acum, în această criză? Mă refer la directiva privind plățile întârziate care nu funcționează, domnule comisar – în mandatul trecut, am făcut o analiză  în acest sens – și, în al doilea rând, la directiva privind achizițiile publice, prin care ar trebui să obligați contractorii, companiile mari, să plătească subcontractările pentru companiile mai mici, pentru că IMM-urile nu sunt plătite atunci când fac subcontractări. Iar această situație este inacceptabilă!”, a punctat Maria Grapini.

La rândul său, comisarul european pentru piață internă, a răspuns europarlamentarului român, precizând că strategia de reindustrializare va fi prezentată, cu concluziile aferente, la sfârșitul lunii aprilie. Thierry Breton a reiterat, în context, importanța dosarului ce vizează strategia de reindustrializare.

Potrivit lui Breton, s-a reușit, în ciuda situației excepționale generate de pandemie, creșterea capacității și a autonomiei statelor membre ale UE în ceea ce privește echipamentele de protecție în domeniul sanitar.

“Vedem că a avut loc o accelerare importantă în ceea ce privește procesul de vaccinare, de fabricare a vaccinurilor. Vorbim de trei miliarde de doze până la sfârșitul acestui an. Avem, de asemenea,  colaborări cu actorii privați  pentru că ei sunt cei care se ocupă de producție, îi încurajăm și utilizăm și instrumente proprii adecvate cum ar fi, spre exemplu, alianțele.  Sunt elemente importante care ne reduc dependența strategică. Nu vorbim de protectionism și, de la sector la sector, încercăm să identificăm unde sunt vulnerabilitățile în lanțurile de valori și să acționăm în acest sens!”, a spus comisarul european pentru piață internă.

Nu în ultimul rând, Thierry Breton a precizat că „se vor aplica sancțiuni împotriva anumitor state membre care nu își asumă responsabilitățile pentru control, în cazul celor două directive amintite de doamna Grapini!”.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează