– să se faciliteze producția și logistica distribuției globale, care ajută la eliminarea barierelor comerciale, la reutilizarea politicilor publice și la creșterea eforturilor care conduc la utilizarea eficientă a îngrășămintelor.
De asemenea, Maria Grapini a vorbit despre un raport recent al SME Envoy Network care analizează consecințele economice ale războiului și face câteva recomandări cu privire la modul de a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) pentru a ieși cât mai întărite din criză.
Potrivit Mariei Grapini, raportul notează că impactul războiului este foarte dăunător pentru IMM-uri, cărora le lipsesc adesea resursele și acoperirea globală pentru a căuta furnizori alternativi și a-și diversifica inputurile, ca răspuns la prețurile mai mari și, de aici, implicit, timpi de așteptare mai mari. În plus, a mai adăugat eurodeputatul Grapini, pe măsură ce costurile mai mari sunt transferate de-a lungul lanțurilor valorice, IMM-urile constată că au o putere de negociere mai mică decât o au companiile mai mari.
“O pondere relativ mare a importurilor UE provine din țări cu care nu avem acorduri comerciale sau unde comerțul ar putea fi aprofundat prin acorduri de liber schimb mai cuprinzătoare și acorduri de protecție a investitorilor, de aceea este important să continuăm să ne adâncim legăturile comerciale cu aliații, partenerii de încredere, furnizorii, atât prin acorduri de liber schimb, cât și prin acorduri mai cuprinzătoare, cum ar fi, Consiliul transatlantic de comerț și tehnologie (TTC) cu Statele Unite. În context, trebuie să găsim împreună soluții pentru a ajuta mediul de afaceri și, în special, IMM-urile, în aceasta perioadă de criză”, a mai spus Maria Grapini.
Și, în cadrul celei de-a doua dezbateri, intitulată “O discuție cu politicienii”, europarlamentarul Maria Grapini și-a exprimat îngrijorarea în privința efectului politicii actuale asupra IMM-urilor.
Mai mult, Maria Grapini a avertizat asupra pericolului fragmentării pieței interne și al riscului ca măsurile macroeconomice să nu fie adaptate la situația gravă cu care se confruntă astăzi IMM-urile.
“ Trebuie să luptăm și să găsim soluțiile cele mai potrivite pentru menținerea Pieței unice si adaptarea politicilor la nevoile IMM-urilor. Doar în aceste condiții vom putea traversa această criză, cu pierderi minime în privința IMM-urilor și a locurilor de muncă.
Rolul nostru, al PE, este să menținem permanent legătura cu asociatiile profesionale, pentru a cunoaște problemele reale și pentru a găsi masuri concrete de sprijin a IMM-urilor”, a conchis, în intervenția sa, europarlamentarul umanist.