COMUNICAT DE PRESA 18 Octombrie 2022

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, intervenții ferme, în favoarea IMM-urilor, la două evenimente importante în PE: Trebuie să găsim soluțiile cele mai potrivite pentru menținerea Pieței unice si adaptarea politicilor la nevoile IMM-urilor!
În calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei IMCO (Piață Internă și protecția consumatorului) și vicepreședinte al Integrupului pentru IMM-uri, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a participat, în Parlamentul European, la două evenimente importante.
În cadrul dezbaterii “Antreprenoriatul în vremuri dificile: la ce să ne așteptam in lunile următoare”, eurodeputatul Grapini a precizat că, în contextul în care trăim vremuri dificile, provocate atat de criza pandemică, cat si de cea a războiului din Ucraina, atât societatea civilă, cât și mediul de afaceri, se confruntă cu o situație fără precedent, cu o creștere imensă a prețurilor nu doar la energie, ci și în general, generată, printre altele, de nesiguranță în lanțurile de aprovizionare alimentară.
Susținătoare ferventă a mediului de afaceri, în special al IMM-urilor, europarlamentarul umanist susține că, mai ales acum, antreprenorii au nevoie de susținere și, în aceste condiții, ar trebui să se ia în calcul următoarele acțiuni :
– să se elaboreze planuri colective pentru a se asigura că fermierii pot vinde recoltele, inclusiv dezvoltarea rețelei de distribuție feroviară și transportul cu camioanele;
– să se acorde prioritate investițiilor în proiectele privind energia regenerabilă, precum și să se elaboreze mecanisme de sprijinire a fermierilor pentru țările și regiunile în care prețurile produselor și alimentelor au avut cele mai mari creșteri;
 
 
– să se faciliteze producția și logistica distribuției globale, care ajută la eliminarea barierelor comerciale, la reutilizarea politicilor publice și la creșterea eforturilor care conduc la utilizarea eficientă a îngrășămintelor.
De asemenea, Maria Grapini a vorbit despre un raport recent al SME Envoy Network care analizează consecințele economice ale războiului și face câteva recomandări cu privire la modul de a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) pentru a ieși cât mai întărite din criză.
Potrivit Mariei Grapini, raportul notează că impactul războiului este foarte dăunător pentru IMM-uri, cărora le lipsesc adesea resursele și acoperirea globală pentru a căuta furnizori alternativi și a-și diversifica inputurile, ca răspuns la prețurile mai mari și, de aici, implicit, timpi de așteptare mai mari. În plus, a mai adăugat eurodeputatul Grapini, pe măsură ce costurile mai mari sunt transferate de-a lungul lanțurilor valorice, IMM-urile constată că au o putere de negociere mai mică decât o au companiile mai mari.
“O pondere relativ mare a importurilor UE provine din țări cu care nu avem acorduri comerciale sau unde comerțul ar putea fi aprofundat prin acorduri de liber schimb mai cuprinzătoare și acorduri de protecție a investitorilor, de aceea este important să continuăm să ne adâncim legăturile comerciale cu aliații, partenerii de încredere, furnizorii, atât prin acorduri de liber schimb, cât și prin acorduri mai cuprinzătoare, cum ar fi, Consiliul transatlantic de comerț și tehnologie (TTC) cu Statele Unite. În context, trebuie să găsim împreună soluții pentru a ajuta mediul de afaceri și, în special, IMM-urile, în aceasta perioadă de criză”, a mai spus Maria Grapini.
Și, în cadrul celei de-a doua dezbateri, intitulată “O discuție cu politicienii”, europarlamentarul Maria Grapini și-a exprimat îngrijorarea în privința efectului politicii actuale asupra IMM-urilor.
Mai mult, Maria Grapini a avertizat asupra pericolului fragmentării pieței interne și al riscului ca măsurile macroeconomice să nu fie adaptate la situația gravă cu care se confruntă astăzi IMM-urile.
“ Trebuie să luptăm și să găsim soluțiile cele mai potrivite pentru menținerea Pieței unice si adaptarea politicilor la nevoile IMM-urilor. Doar în aceste condiții vom putea traversa această criză, cu pierderi minime în privința IMM-urilor și a locurilor de muncă.
Rolul nostru, al PE, este să menținem permanent legătura cu asociatiile profesionale, pentru a cunoaște problemele reale și pentru a găsi masuri concrete de sprijin a IMM-urilor”, a conchis, în intervenția sa, europarlamentarul umanist.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESA 18 Octombrie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează