COMUNICAT DE PRESĂ 22 Iunie 2022

 

Europarlamentarul umanist Maria Grapini, invitată la evenimentul organizat de SME Connect, pe tema digitalizării: „Adoptarea unor măsuri bune, în domeniul digitalizării, ține de responsabilitatea guvernelor naționale !”

 

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și protecția consumatorului, dar și de membru al boardului SME Connect (rețeaua IMM-urilor și a susținătorilor acestora la nivel european), eurodeputatul Grapini, susținătoare ferventă a IMM-urilor, a punctat, în intervenția sa, în PE, că este important ca, la nivel european, să existe obiective și traiectorii clare pentru procesul de digitalizare, dar și un cadru de guvernanță comun solid pentru a monitoriza eficient progresele și a remedia deficiențele. De asemenea, a mai spus Maria Grapini,  sunt necesare proiecte multinaționale care combină investiții din partea UE, a statelor membre și a sectorului privat.

Europarlamentarul umanist a precizat că adoptarea unor măsuri bune în domeniul digitalizării ține de responsabilitatea guvernelor naționale, în contextul în care este tot mai evident faptul că tehnologiile digitale sunt viitorul vieții noastre de zi cu zi.

Totodată, Maria Grapini a opinat că, în ciuda deceniilor de creștere, un decalaj economic și social semnificativ persistă încă între Europa Centrală și de Est și Europa de Vest.

În context, a adăugat eurodeputatul român, dezvoltarea în comun a infrastructurii energetice, de transport și digitală are potențialul de a crește beneficiile atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi.

Comisia Europeana și-a prezentat viziunea sa cu privire la procesul de digitalizare, până în anul 2030, în propunerea sa  privind “Calea către deceniul digital”, a mai opinat eurodeputatul Grapini, care a reamintit faptul că Europa dorește să își pregătească întreprinderile și cetățenii pentru un viitor digital durabil și mai prosper, centrat pe factorul uman.

“Pe lângă beneficiile economice semnificative, transformarea digitală poate consolida și reziliența geostrategică a regiunii. Consider că toate aceste aspecte trebuie să fie integrate în agenda ambițioasă a UE, care promovează o Europă competitivă, incluzivă și durabilă. Este necesar să avem acces ușor la finanțare. Sper că putem influența statele membre și Comisia Europeana pentru a avea soluții bune”, a conchis, în intervenția sa, Maria Grapini.

Prezent la eveniment, Petr Ocko, ministru adjunct la Ministerul Industriei și Comerțului din Republica Cehă-a cărei intervenție devine cu atât mai importantă cu cât Cehia va prelua, de la 1 iulie, Președinția Consiliului UE- a precizat că digitalizarea IMM-urilor este una dintre principalele priorități în UE.

 „Este important ca toate companiile să treacă prin transformare digitală. Mai mult, strategia de modernizare este foarte importantă și reprezintă, ca și recalificarea forței de muncă, o prioritate pentru noi”, a precizat oficialul ceh, care a vorbit, în context, și de necesitatea hub-urilor digitale susținute de Comisia Europeană.

“Republica Cehă așteaptă să preia președinția UE. Avem dosare digitale pentru IMM-uri. Este essential să creștem potențialul IMM-urilor. Transformarea digitală și investițiile sunt, deja, pe platforme. Vor avea loc, de asemenea, conferințe la nivel înalt. Poziția IMM-urilor în economia europeană, când vorbim de legislație, este extrem de importantă”, a mai spus Petr Ocko, care a adăugat că, până la urmă, digitalizarea este baza economiei.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 22 Iunie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează