COMUNICAT DE PRESA 1 Octombrie 2022

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, mesaj de Ziua internațională a persoanelor vârstnice: „Îmi doresc ca atât autoritățile, cât și societatea civilă, să acorde mai mult respect și atenție celor care au ajuns la vârsta a treia!”
Susținătoare a drepturilor seniorilor României, europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a transmis un emoționant mesaj, cu ocazia Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice.
“Se spune că cine nu are bătrâni să-și cumpere! Sunt crescută la țară și îmi amintesc cât respect era pentru persoanele în vârstă. Din păcate, astăzi, persoanele în vârstă nu se bucură de respectul pe care îl merită! Urez „La mulți ani!”, de Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, și îmi doresc ca atât autoritățile, cât și societatea civilă, să acorde mai mult respect și atenție celor care au ajuns la vârsta a treia. Fiecare zi este importantă pentru fiecare dintre noi și, în context, ar trebui să-i facem să zâmbească, să se bucure și să se simtă apreciați și respectați, mai mult decât oricând, pe cei mai în vârstă ca noi!”, a precizat, în mesajul său, eurodeputatul Maria Grapini.
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie, din 1991. Acestă dată a fost stabilită în 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluției nr. 45/106 cu titlul „Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiții de locuit și îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieții personale și profesionale, dreptul de a se exprima și de a participa la activități sociale după pensionare, precum și accesul la oportunități de învățare adecvate vârstei.
Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale.
Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde, în 2030. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, după cum arată un studiu demografic publicat de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit http://ec.europa.eu/.
Biroul de presă

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESA 1 Octombrie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează