COMUNICAT DE PRESĂ 19 Aprilie 2022

 

 

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, speaker la o importantă conferință organizată de Forumul European pentru Manufactură!

 

 Forumul European pentru Manufactură va organiza, pe 20 aprilie, conferința cu titlul  „Agenda comerțului global, în noul context geopolitic al războiului din Ucraina”. În calitatea sa de membră a Boardului acestui important forum european, europarlamentarul umanist, Maria Grapini,  va fi speaker în cadrul acestui eveniment.

 

Potrivit eurodeputatului Grapini, „cu toții condamnăm agresiunea Rusiei față de Ucraina, care are ca și efect un număr imens de pierderi de vieți omenești, crearea de valuri de refugiați în țări din vecinătate în special și, în Europa, în general, pierderi economice, creșterea prețurilor la gaze, distrugerea infrastructurii orașelor din Ucraina, periclitarea lanțurilor de aprovizionare nu doar dintre Ucraina și Rusia, ci și dintre alte țări europene și cele două țări care sunt în război”.

Europarlamentarul umanist susține că, în aceste condiții, suntem obligați să facem față acestor provocări create de noul context geopolitic al războiului din Ucraina, prin acțiuni concrete. De altfel, Maria Grapini reamintește că liderii europeni au convenit la summitul de la Versailles să întărească reziliența economică a Uniunii, să reducă radical importurile noastre de energie din Rusia și să se consolideze domeniul securității și al apărării Uniunii.

Uniunea trebuie să își asigure independența în funcționarea lanțurilor de aprovizionare din cadrul Uniunii, în special în ceea ce privește medicamentele, materiile prime, alimentele, combustibilii etc, consideră eurodeputatul Grapini, care punctează, în context, faptul că Uniunea are nevoie de o strategie industrială pentru a se asigura că industria europeană nu mai este dependentă pe produse din țări terțe, în special în situații de criză, astfel încât să se asigure prosperitatea cetățenilor europeni.

Totodată, în ceea ce privește transportul, menționează europarlamentarul român, în urma sancțiunilor economice impuse Federației Ruse, am observat o creștere a prețurilor la carburanți, la nivel european, ceea ce duce, inevitabil, la o creștere a prețurilor la produse, în general.

“Impactul asupra pieței de cereale, grâu, porumb, floarea soarelui și îngrășăminte, pentru care Rusia și Ucraina au fost exportatori majori, va fi de asemenea semnificativ. Prețurile produselor agricole de bază erau deja mari. Probabil că vor crește și mai mult, cu un potențial major de a crea suferință și instabilitate politică”, opinează Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul Grapini precizează că oficialii Comisiei Europene au propus un plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia, cu mult înainte de 2030, numit REPowerEU, începând cu gazele naturale. Planul prezintă, astfel, o serie de măsuri menite să răspundă creșterii prețurilor la energie în Europa și să reconstituie stocurile de gaze pentru iarna următoare.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini consideră ca trebuie să existe condiții echitabile pe piața internă, astfel încât companiile din țări terțe să poată coopera cu companiile europene și să opereze în cadrul UE, dar cu respectarea legislației și standardelor Uniunii Europene. Mai mult, europarlamentarul umanist a avertizat că toate țările vor trebui să-și regândească relațiile comerciale și, ca atare, vor trebui să creeze noi parteneriate cu alte țări pentru a evita comerțul cu Rusia.

 

 

 

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 19 Aprilie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează