COMUNICAT DE PRESA 10 Septembrie 2022

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, va participa, și în acest an, la Serbările Naționale de la Țebea: “Pentru Avram Iancu, țara a fost mai presus de toate, chiar mai presus de viața lui!”
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini – având un puternic filon patriotic, demonstrat prin lupta acerbă, dusă atât în PE, cât și în plan intern, pentru apărarea interesului național – va participa, și în acest an, la Serbările Naţionale de la Ţebea, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din „Ţara Zarandului”.
“Voi fi, și în acest an, la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu, Eroul Neamului, pentru a mă închina în fața mormântului unui mare patriot român. Este locul unde ar trebui să se închine toți românii și să aducem recunoștința noastră celui care a mers, în patriotismul lui profund, până la sacrificiu. Vin la Țebea cu sufletul deschis și mi-l încarc de încredere. De Avram Iancu avem nevoie toți, atât noi, cât și generațiile viitoare. De dincolo de această lume, Avram Iancu ne transmite încredere și speranță. Patriotismul „Crăișorului Munților” ar trebui să ne trezează pe toți! Să ne facă să transformăm declarațiile patriotice în fapte. Așa a făcut Avram Iancu. A făcut lucruri mărețe, nu doar și-a declarat dragostea de țară. “Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea fericită”. Aceste cuvinte ale marelui patriot Avram Iancu ar trebui să fie cuprinse în jurământul depus de cei aleși să conducă țara! Pentru Avram Iancu, țara a fost mai presus de toate, chiar mai presus de viața lui! Comemorarea marelui patriot trezește în românii adevărați sentimentul mândriei de a aparține unui popor și unei Patrii. Istoria nu trebuie uitată, trebuie transmisă și trebuie să constituie ghidajul în acțiunea noastră ca români. Avram Iancu este, până la urmă, o veritabilă lecție de istorie care trebuie știută de orice român dar, mai ales, ar trebui luat ca exemplu de acțiune, implicare, dăruire și atitudine. Patriotismul, credința și educația ne pot salva ca națiune!”, a precizat Maria Grapini.
În fiecare an, în preajma datei de 10 septembrie, în satul de pe Valea Crişului Alb, învecinat municipiului Brad, au loc Serbările Naţionale în cinstea „Crăişorului Munţilor”. Avram Iancu (1824-1872), omagiat la Ţebea, este considerat unul dintre marii eroi ai românilor, în timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849, din Transilvania.
Potrivit Prefecturii Judetului Hunedoara, în programul Serbărilor Naționale de la Țebea, au fost cuprinse prezentarea onorului militar, slujba religioasă, evocarea istorică a evenimentului şi ceremonialul depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu. Sărbătoarea este organizată în fiecare an, în prima duminică de după 10 septembrie, data la care a murit Eroul National.
Concret, sâmbătă, Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, împreună cu Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nestor, și un sobor de Arhierei și preoți, vor oficia slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș.
Duminică, începând cu ora 10:30, va avea loc ceremonialul militar, în cadrul căruia se va desfășura ceremonialul de depunere de coroane. În cadrul acestuia, se vor desfășura două evenimente artistice, în cinstea eroului nostru național, Avram Iancu, iar începând cu orele 14.30, se va desfășura un spectacol folcloric pe scena din Țebea.
Ceremonialul militar este organizat de către Instituția Prefectului Județului Hunedoara, împreună cu Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu” din Brad.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESA 10 Septembrie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează