COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU (s-l), Maria Grapini, cere clarificări Comisiei Europene pe tema lipsei armonizării controalelor vamale. Comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, răspunde!

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, Vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, a adresat o întrebare cu solicitare de răspuns scris Comisiei Europene pe tema lipsei armonizării controalelor vamale care afectează veniturile UE.

Potrivit Mariei Grapini, în ciuda faptului că s-au făcut pași în direcția cea bună, normele UE nu sunt suficient de bine concepute pentru a se garanta că statele membre selectează, într-un mod uniform, importurile în vederea efectuării de controale eficiente.

Conform CCE, a mai spus eurodeputatul Grapini, controalele vamale nu sunt încă suficient de armonizate între statele membre pentru a proteja, în mod corespunzător, interesele financiare ale UE.

Europarlamentarul PPU (s-l) susține că statele membre aplică normele privind controalele vamale în moduri foarte diferite, lucru care poate da operatorilor posibilitatea de a alege puncte de intrare în UE în care au loc mai puține controale.

Curtea avertizează, a punctat Maria Grapini, că unele state membre nu efectuează, pentru toate declarațiile, analiza riscurilor prevăzută în norme iar, în aceste condiții, este posibil ca importurile care prezintă un risc mai ridicat să nu beneficieze de o prioritizare adecvată în vederea controlului.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul român a precizat că uniunea vamală este importantă pentru comerțul desfășurat în UE, taxele vamale la import reprezentând o sursă semnificativă de venituri pentru Uniune.

În contextul în care, a menționat Maria Grapini, Comisia Europeană are obligația legală de a se asigura că statele membre aplică controalele vamale într-un mod similar, aceasta a adresat, punctual, următoarea întrebare Comisiei Europene:

Cum are de gând Comisia să îmbunătățească aplicarea uniformă a controalelor vamale și să creeze o veritabilă capacitate de analiză și de coordonare la nivelul UE?

În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Acesta a precizat că, în ceea ce privește punerea uniformă în aplicare a controalelor vamale, Comisia a anunțat o serie de inițiative importante în Planul de acțiune privind trecerea uniunii vamale la o etapă superioară, din 28 septembrie 2020.

Una dintre inițiative, a completat Paolo Gentiloni, este crearea unui centru de analiză al UE pentru colectarea, analizarea și schimbul de date vamale esențiale, și anume, Capacitățile de analiză comune (Joint Analytics Capabilities – JAC). Înaltul oficial european a mai spus că, în prezent, Comisia lucrează la dezvoltarea unei analize suplimentare a datelor și a unor instrumente informatice conexe care vor efectua analize la nivelul UE, cu privire la toate tipurile de importuri, pentru a detecta fluxurile comerciale riscante într-un mod performant. Constatările vor fi puse la dispoziția statelor membre pentru a le sprijini în activitățile lor de control, a adăugat comisarul pentru Economie.

Comisia a anunțat, de asemenea, susține Paolo Gentiloni, că intenționează să reconfigureze și să consolideze actualul cadru de gestionare a riscurilor prin adoptarea unei noi strategii de gestionare a acestora. În plus, Comisia efectuează, în prezent, o analiză a punerii în aplicare a deciziei privind criteriile de risc financiar (CRF) în statele membre, care va fi finalizată până la sfârșitul anului 2021.

„Scopul prezentei decizii este de a se asigura că cele mai mari riscuri financiare, care cauzează prejudicii majore bugetului UE și al statelor membre, sunt abordate în același mod, în orice punct al frontierei. Eventualele deficiențe identificate ca urmare a analizei vor fi abordate în cadrul juridic și în orientări. Comisia va prezenta propuneri de consolidare a cadrului juridic pentru riscurile financiare, până la sfârșitul anului 2022”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Grapini de către comisarul pentru Economie.

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează