COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU(s-l), Maria Grapini, cere Comisiei Europene să clarifice funcționarea programului Erasmus+ în raport cu Marea Britanie: „Brexitul a afectat cel mai accesat program pentru tineri-Erasmus+!”

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema impactului Brexit asupra programului Erasmus+.

Erasmus+ este unul dintre cele mai importante programe ale UE în ceea ce privește educația, formarea, tineretul și sportul, a precizat eurodeputatul Grapini, care a adăugat că, pentru perioada 2021-2027, programul pune un accent deosebit pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.

Potrivit Mariei Grapini, acordul de retragere a Regatului Unit din UE a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și produce efecte în toate domeniile, inclusiv în educație și, în special, asupra programului Erasmus+.

„Din păcate, Brexitul a afectat cel mai accesat program pentru tineri-Erasmus+!”, a avertizat europarlamentarul Maria Grapini.

În context, eurodeputatul PPU(s-l) a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Ce măsuri își propune Comisia să implementeze pentru ca studenții din Regatul Unit să aibă, în viitor, posibilitatea de a participa la activități de mobilitate și schimburi de experiență în țările participante la programul Erasmus+ și, invers, pentru ca studenții din țări participante la programul Erasmus+ să poată face schimburi de experiență în Regatul Unit?

În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

În răspunsul transmis europarlamentarului român, comisarul Mariya Gabriel a punctat faptul că, în urma intrării în vigoare a Acordului de retragere, toate proiectele Erasmus+ în curs, finanțate în temeiul Cadrului financiar multianual 2014-2020, pot continua conform planificării, până la finalizarea lor. Aceasta înseamnă, a mai spus înaltul oficial european, că întrucât majoritatea proiectelor de mobilitate Erasmus+ sunt finanțate pentru o perioadă de cel puțin doi ani, proiectele selectate în 2020 sau anterior vor continua în 2021, 2022 și ulterior, ca și când Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) ar rămâne un stat membru al UE, funcționând în conformitate cu normele în temeiul cărora au fost selectate.

Mariya Gabriel a mai menționat că, în timpul negocierilor privind Acordul comercial și de cooperare, Regatul Unit a ales să nu se alăture programului Erasmus+, ca țară participantă la program în temeiul noului Cadru financiar multianual 2021-2027. Această alegere va reduce în mod inevitabil numărul de oportunități pentru proiectele de cooperare și schimburile Erasmus+ dintre Regatul Unit și UE, a precizat comisarul european, care a adăugat, în context, că Regatul Unit va fi considerat o țară terță care nu este asociată la program iar oportunitățile deschise acestui tip de țară terță vor exista în continuare.

“De exemplu, studenții din UE care participă la programul de masterat comun Erasmus Mundus (o acțiune a programului Erasmus+) vor putea studia în universitățile din Regatul Unit care pun în aplicare aceste programe de masterat comun (același lucru este valabil și pentru studenții britanici care pot studia în universitățile din UE care pun în aplicare acest program de master comun). De asemenea, universitățile din UE (și din țările asociate la Erasmus+) vor avea posibilitatea de a utiliza o parte limitată din bugetul lor Erasmus+ pentru a oferi studenților programe de mobilitate pe termen scurt, în țări terțe care nu sunt asociate la programul Erasmus+, inclusiv în Regatul Unit”, se mai arată în răspunsul transmis eurodeputatului Grapini de către comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

 

 

 

 

 

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează