COMUNICAT DE PRESA  04 martie 2024

Maria Grapini cere Comisiei Europene să intervină ferm în privința situației etnicilor români din Ucraina! Comisarul pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhely, îi răspunde eurodeputatului PUSL!
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, a adresat, la finele anului trecut, Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema situației etnicilor români din Ucraina.
Potrivit eurodeputatului Grapini, membru în grupul S&D, comunitatea românească reprezintă a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi. Cu toate acestea, susține Maria Grapini, mulți etnici români au semnalat că se confruntă cu probleme în Ucraina, în special în zona Bucovinei, legate de accesul la învăţământ în limba română, folosirea limbii române în administraţie şi în justiţie, accesul la presă în limba română și păstrarea identităţii religioase.
Totodată, am fost sesizată de etnici români, a mai spus eurodeputatul umanist, că fețe bisericești din comunitatea românească sunt acuzate, suspectate și fac obiectul hărțuirilor de către autoritățile ucrainene, pe motive etnice, lingvistice și religioase.
În context, europarlamentarul PUSL a adresat Comisiei Europene următoarea întrebare:
Întreb Comisia care sunt măsurile întreprinse în vederea verificării situației etnicilor români din Ucraina, pentru a contracara problemele semnalate, și dacă statul de drept este respectat în Ucraina, în contextul în care aceasta trebuie să respecte drepturile tuturor minorităților și cetățenilor, obligație de funcționare a statului de drept pentru aderarea la UE?
În numele Comisiei Europene a răspuns comisarul pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhely.
În opinia acestuia, drepturile persoanelor care aparțin minorităților și libertatea de exprimare sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene și fac parte din criteriile de aderare (criteriile de la Copenhaga). De asemenea, comisarul pentru extindere și vecinătate a menționat că în ceea ce privește drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale în domeniul educației, raportul privind extinderea adoptat la 8 noiembrie 2023 a recomandat Ucrainei să adopte totuși o lege care să abordeze restul recomandărilor Comisiei de la Veneția din iunie 2023 și octombrie 2023 legate de Legea privind minoritățile naționale, precum și recomandările Comisiei de la Veneția legate de legile privind limba, mass-media și educația de stat.
Comisia a luat act, a mai spus Oliver Varhely, de măsurile recente luate de Ucraina în ceea ce privește drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale cu scopul de a aborda recomandările Comisiei de la Veneția, în special adoptarea legislației privind minoritățile naționale la 8 decembrie 2023. Astfel, susține oficialul european, Comisia va pregăti în timp util o evaluare a reformelor în acest domeniu.
“Pe parcursul negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, Comisia va urmări îndeaproape dialogurile în curs ale guvernului Ucrainei cu reprezentanții persoanelor care aparțin minorităților naționale și comunităților religioase cu privire la legislația relevantă și la punerea în aplicare a legilor și normelor naționale la nivel local și regional. Comisia este, de asemenea, pregătită să sprijine Ucraina în eforturile sale de reformă!”, se mai arată în răspunsul transmis eurodeputatului Grapini de către comisarul pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhely.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESA 04 martie 2024

Facebook
WhatsApp
Email
Printează