Maria Grapini cere explicații Comisiei Europene pe tema încălcării drepturilor minorității române din Ucraina. Ursula von der Leyen îi răspunde eurodeputatului PUSL!
Susținătoare ferventă a drepturilor minorității române din Ucraina, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a transmis două scrisori deschise președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin intermediul cărora trage un semnal de alarmă în privința încălcării drepturilor minorităților din Ucraina, inclusiv a dreptului acestora de a studia în limba maternă
Astfel, în calitatea sa de membru al comisiei LIBE, dar și al Adunării Parlamentare Euronest, eurodeputatul Grapini a solicitat notificarea Ucrainei pe această problemă stringentă. De asemenea, Maria Grapini a cerut Comisiei Europene să condiționeze acordarea de ajutoare financiare, dar și aderarea Ucrainei la UE, de respectarea drepturilor minorităților, așa cum prevăd acordul de aderare și toate regulamentele UE.
În sprijinul afirmațiilor sale, eurodeputatul Grapini îi reamintește Ursulei von der Leyen că, în avizul formulat la 17 iunie a.c., privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a indicat, printre paşii care trebuie îndepliniţi, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, şi adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente.
Mai mult, europarlamentarul umanist a criticat comportamentul Ucrainei în acest domeniu, în contextul în care acest stat a fost susținut de toate statele membre ca țară candidată la aderarea la UE precum și în lupta împotriva agresiunii Rusiei.
Potrivit Mariei Grapini, deși a declarat public că respectă toate reglementările UE, inclusiv cele legate de minorități, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să încalce drepturile minorităților.
“Mă refer aici în special la comunitatea de români, destul de numeroasă în anumite zone, cum ar fi în orașul Cernăuți, căreia i s-a interzis dreptul de a învăța în limba română.
În aceste condiții, stimată doamnă președinte, este evident că Ucraina nu îndeplinește condițiile de aderare”, a punctat, în scrisoarea sa, europarlamentarul umanist.
În context, Maria Grapini i-a solicitat președintei Comisiei Europene să notifice Ucraina pentru nerespectarea drepturilor minorităților și să ceară respectarea acordului de aderare și regulamentele UE ce consfințesc drepturile minorităților.
“Cred că Ucraina și Republica Moldova trebuie să se alăture UE, dar fără a se face rabat de la principiile, regulamentele și tratatul UE!”, a mai spus europarlamentarul PUSL.
În răspunsul transmis europarlamentarului Grapini, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a punctat că drepturile persoanelor aparținând minorităților sunt esențiale pentru valorile fundamentale ale Uniunii Europene și, prin urmare, fac parte din criteriile de la Copenhaga pentru aderarea la Uniunea Europeană („respectul și protecția minorităților”).
Prin urmare, a mai spus Ursula von der Leyen, în avizul său privind Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, din 16 iunie 2022, Comisia a recomandat acordarea statutului de candidat Ucrainei, în condițiile în care țara întreprinde o serie de pași care includ „finalizarea reformei cadrului juridic pentru minoritățile naționale în curs de pregătire, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și adoptarea imediată și eficientă a mecanismelor de implementare. ’’
“În acest sens, luăm act de adoptarea de către Ucraina a legii cu privire la minoritățile (comunitățile) naționale din 13 decembrie, precum și de preocupările exprimate ulterior de reprezentanții minorităților naționale din Ucraina. Permiteți-mi să vă asigur că vom urmări îndeaproape implementarea și orice dezvoltare ulterioară a cadrului legal. De asemenea, subliniem părților interesate din Ucraina că această activitate trebuie să se desfășoare în strânsă cooperare cu reprezentanții minorităților naționale. Mai mult, Comisia Europeană încurajează și Ucraina să solicite un Aviz de la Comisia de la Veneția cu privire la legea minorităților naționale”, a precizat președinta Comisiei Europene.
De asemenea, aceasta a precizat că oficialii Comisiei Europene au luat act de contactele dintre liderii României și Ucrainei cu privire la noua lege a Ucrainei privind minoritățile naționale și a înțeles faptul că ambii lideri au convenit să intensifice dialogul privind asigurarea celor mai înalte standarde de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
“Comisia este pregătită să asiste în continuare Ucraina în eforturile sale de reformă și în punerea în aplicare a reformelor. Am subliniat acest lucru de multe ori în discuțiile cu partenerii noștri ucraineni, cel mai recent în timpul vizitei mele la Kiev, din 2-3 februarie 2023”, a conchis Ursula von der Leyen, în răspunsul transmis Mariei Grapini.
Totodată, președinta Comisiei Europene a precizat că este momentul pentru solidaritate europeană deplină și sprijin maxim pentru poporul și guvernul Ucrainei pentru a rezista atacului Rusiei asupra valorilor noastre democratice comune.