COMUNICAT DE PRESĂ

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini: “Nu putem vorbi de digitalizarea Europei, cu un procent substanțial din populație fără competențe digitale!”

 

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema dobândirii competențelor digitale de bază ale europenilor.

 

În contextul în care, în lumea de astăzi, competențele digitale sunt din ce în ce mai importante, susține eurodeputatul Grapini, în ultimii ani, în UE, s-au înregistrat progrese reduse în îmbunătățirea competențelor digitale de bază, în rândul europenilor adulți. Astfel, a adăugat Maria Grapini, deși Comisia Europeană a emis orientări și a sprijinit statele membre, au existat relativ puține proiecte finanțate de UE, axate pe susținerea acestui domeniu extrem de important.

De asemenea, europarlamentarul PPU (s-l) a precizat că, în 2019, peste 75 de milioane de adulți europeni, de vârstă activă, nu dețineau nici măcar competențe digitale de bază. Acest lucru era valabil în special în cazul persoanelor în vârstă, al celor cu un nivel scăzut de educație și al șomerilor, a mai spus Grapini, care a adăugat că,  în același timp, peste 90 % din locurile de muncă necesită deja cel puțin competențe digitale de bază.

“Din păcate, pandemia de COVID-19 a evidențiat și mai mult importanța competențelor digitale de bază pentru cetățeni. Adulții care au un nivel mai ridicat de competențe digitale găsesc mai ușor locuri de muncă. De altfel, deși UE a recunoscut de mult timp importanța competențelor digitale de bază pentru toți cetățenii, mai sunt încă multe de făcut în acest domeniu”, a mai menționat Maria Grapini.

În context, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Ce strategie are în vedere Comisia pentru a spori competențele digitale în rândul adulților, mai ales din zonele mai puțin dezvoltate, și care sunt acțiunile planificate pentru perioada 2021-2027?

În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton.

Potrivit comisarului Breton, indicele economiei și societății digitale (DESI) indică faptul că 4 din 10 adulți nu dețin competențe digitale de bază.Ca atare, a mai spus comisarul pentru Piață internă, comunicarea privind deceniul digital stabilește obiectivul ambițios ca toți cetățenii europeni să devină autonomi din punct de vedere digital și de a înzestra Europa cu o forță de muncă cu competențe digitale. Astfel, până în 2030, cel puțin 80 % dintre europeni ar trebui să aibă măcar competențe digitale de bază.

 

Pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus Thierry Breton, este necesar să se înceapă cu educația și formarea. Mai mult, susține înaltul oficial european, planul de acțiune pentru educația digitală 2021-2027 prezintă o viziune pentru stimularea capacității digitale la toate nivelurile de educație și formare și pentru consolidarea competențelor digitale. Acest lucru necesită o cooperare intersectorială mai aprofundată pentru a continua pe calea transformării digitale în scopul redresării în urma crizei și al consolidării rezilienței, a completat comisarul pentru Piață Internă.

 

“UE sprijină acțiunile naționale prin orientări și recomandări, oferind sprijin rețelelor de cooperare și finanțând acțiuni care abordează această provocare. Pentru perioada de finanțare 2021-2027, va fi mobilizată o sumă considerabilă din fondurile europene în scopul sprijinirii competențelor digitale de bază pentru adulți.

Erasmus+, Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și programul Europa digitală vor investi mai mult ca niciodată în competențele digitale ale forței de muncă și ale cetățenilor. În plus, Mecanismul de redresare și reziliență reprezintă o oportunitate unică de a investi în tranziția digitală, acesta având un obiectiv de 20 % pentru cheltuielile destinate sectorului digital, care include promovarea competențelor digitale pentru toți” se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Grapini de către comisarul Thierry Breton.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează