COMUNICAT DE PRESĂ

Europarlamentarul Maria Grapini s-a întâlnit, la Țebea, cu protestatarii de la Mintia:“ România nu a avut un președinte care să negocieze perioada de tranziție pentru energia pe cărbune”!

 

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, s-a întâlnit, duminică, la Țebea, cu protestatarii de la Mintia. Potrivit eurodeputatului Grapini,“ România nu a avut un președinte care să negocieze perioada de tranziție pentru energia pe cărbune”, în contextul în care, spre exemplu, Polonia a negociat cu UE ca, până în anul 2050, să lucreze cu cărbune.

“Ne-am luptat foarte mult, câțiva eurodeputați, ca să fie dați bani către investiții și mine. Așa cum am spus și în plenară, noi suntem printre primele trei state care emit cele mai puține gaze și mă refer aici la Suedia, România și Malta. Și, în consecință, nu te apuci să iei soluții radicale, cât timp nu ai altenative. Nu este nimic politic, este tehnic și economic. Nu am înțeles deloc această strategie antinațională care a făcut rău atât economiei, cât și oamenilor”, le-a spus protestatarilor Maria Grapini, care a atras atenția, încă o dată, asupra necesității elaborării de către Parlament a unei legi a răspunderii ministeriale prin care să răspundă nu numai material, dar și penal, dacă este cazul, nu doar toți cei care au făcut rău, dar și cei care nu au făcut ce au promis.

„Cine răspunde astăzi pentru că noi am pierdut patru miliarde de euro de la PNRR? Într-o firmă privată, când cineva face greșeli, își pierde proprii bani! În Guvern, răspunde cineva că nu au fost aduși acești bani? Nu răspunde nimeni! Mai mult, în opinia europarlamentarului umanist, problema este că, atunci când nu ai, cu adevărat, soluții, le explici oamenilor, însă, când ai soluții și refuzi să le aplici, este condamnabil.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Grapini le-a spus protestatarilor de la Mintia că, fără un patriotism prin fapte, nu prin vorbe, nu vom schimba nimic în direcția dorită de fiecare dintre noi!

„Dau, spre exemplu, cazul președintelui Poloniei care a bătut cu pumnul în masă pentru interesul național, la Consiliul European. Concret, Tratatul prevede că mixul energetic îl face fiecare stat membru, în funcție de resurse. Și, cu acest articol din tratat, trebuia și președintele Iohannis să se ducă la Consiliul European și să facă această negociere. Una era să mergem până în 2050, așa cum a făcut Polonia, și în acest timp, să investim prin fondurile europene, să retehnologizăm Mintia, să o scoatem din insolvență, dar și să investim și în producția de cărbune, și alta este să trădăm interesul național”, a conchis Maria Grapini.

 

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează