COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU (social-liberal), Maria Grapini, sancționează dublul limbaj al Comisiei Europene în privința ridicării MCV: „Un mecanism politic care nu are de-a face cu competențele din Tratatul UE!”

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a avut o reacție fermă, în plenul PE, față de afirmațiile reprezentantului Comisiei Europene, Julien Mousnier, potrivit căruia Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi scos, în cazul României, când va dori Comisia Europeană.

“Răspunsul pe care îl primim astăzi din partea Comisiei Europene este absolut incorect pentru că MCV trebuie eliminat la solicitarea statului membru, nu când consideră necesar Comisia Europeană, pentru că acest Mecanism nu este prevăzut în Tratatul UE. Este, de fapt, un mecanism caduc mai ales din momentul în care s-a introdus un instrument unitar de verificare a funcționării statului de drept, pentru toate statele membre”, a punctat Maria Grapini, care a criticat dur și afirmațiile reprezentantului Comisiei Europene pe tema desființării SIIJ.

S-a spus, a precizat, revoltată, eurodeputatul Grapini, că SIIJ are un impact negativ asupra cazurilor de corupție la nivel înalt și că această Secție a fost utilizată pentru a pune presiune asupra judecătorilor și procurorilor.

„A luat Comisia Europeană, înainte de a face aceste afirmații, nedublate de argumentele aferente, puncte de vedere de la toate Asociațiile Magistraților din România?”, a întrebat Maria Grapini, care a prezentat, în susținerea punctului său de vedere, răspunsul primit în acest an de la comisarul european pe Justiție, Didier Reynders, care susținea, tranșant, că „în temeiul Tratatelor, UE nu are competență de a armoniza normele care reglementează atribuțiile și responsabilitățile judecătorilor din sistemele judiciare ale statelor membre. Este de competența statelor membre să-și organizeze sistemele judiciare, în conformitate cu cerințele constituționale”.

În context, europarlamentarul român a sancționat dublul limbaj folosit de reprezentantul Comisiei Europene, Julien Mousnier, care contrastează punctului de vedere al comisarului pe Justiție, Didier Reynders.

„De ce doar în România și Bulgaria trebuie să se intervină în organizarea sistemelor judiciare? Este un limbaj dublu pe care îl sancționez dur. Evident, MCV trebuie scos rapid, cât timp toate cele 27 de state sunt  monitorizate de noul instrument de verificare a funcționării statului de drept. Chiar dacă, în România, în timpul acestui guvern, sunt încălcări ale statului de drept, iată, Avocatul Poporului a fost revocat incorect, dar Curtea Constituțională a intervenit și a fost repus în funcție, problemele trebuie rezolvate de instituțiile democratice din România. De aceea avem instituții democratice și vă rog să nu le demolați”, a mai spus, în intervenția sa Maria Grapini.

Concluzia europarlamentarului PPU (social-liberal) a fost clară: “MCV este un mecanism politic care nu are de-a face cu competențele din Tratatul UE!”

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează