COMUNICAT DE PRESĂ 6 August 2022

Maria Grapini, scrisoare deschisă adresată premierului Ciucă.
Eurodeputatul umanist cere explicații pe tema Centralei de la Mintia, care poate contribui la independența energetică a României!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ciucă, în cadrul căreia a tras un serios semnal de alarmă referitor la consecințele crizei energetice europene.
Potrivit eurodeputatului Grapini, având în vedere resursele pe care le are, România nu ar trebui să fie afectată.
Concret, Maria Grapini i-a comunicat premierului că a transmis, încă din 2019, mai multe scrisori ministrului Energiei, în cadrul cărora a avertizat în privința costurilor uriașe generate de închiderea sectorului minier din România. Mai mult, a adăugat europarlamentarul umanist, a cerut chiar schimbarea ministrului Virgil Popescu, care s-a dovedit incapabil să pună bazele unei strategii energetice favorabile României.
În context, europarlamentarul i-a adresat, punctual, premierului mai multe întrebări pe marginea unui subiect extrem de delicat: Centrala de la Mintia, centrală care, în contextul unei finanțări de la stat, poate contribui la independența energetică a României.
De ce s-a luat decizia vânzării Centralei de la Mintia, când s-ar fi putut investi pentru a continua funcționarea acesteia, cu un rol foarte important în sistemul energetic românesc?
În cadrul scrisorii deschise, eurodeputatul Grapini i-a mai menționat șefului Executivului că, pe 15 iulie și 29 iulie 2022, au fost două termene pentru licitația de vânzare a termocentralei, la valoarea de 92 de milioane de euro. Mai mult, a mai spus europarlamentarul, o condiție din caietul de sarcini prevede ca acela care cumpără centrala trebuie să monteze 800 MW pe gaz, în grupuri noi.
“Atât ministrul Energiei, cât și administratorul judiciar, au dat asigurări că există foarte multe firme interesate de acest obiectiv. Realitatea alarmantă este că, la cele două licitații, nu a participat nimeni, fiind programate, în acest sens, pentru luna august, alte două licitații.
Mai mult, am primit o sesizare de la angajații de la Mintia potrivit căreia s-ar intenționa să se scoată condiția celor 800 MW pe gaz și să se scadă prețul, firma interesată de cumpărare fiind cea a domnului Gabriel Comănescu, GSP Power din Constanța.
Mi se pare foarte grav faptul că solicitările Consiliului Județean Hunedoara, de a prelua Centrala, nu sunt luate în calcul de minister”, se mai arată în scrisoarea transmisă premierului Ciucă de către Maria Grapini.
În numele lucrătorilor de la Mintia, cu care ține legătura din 2019 (de altfel, eurodeputatul umanist a fost de mai multe ori la fața locului), dar și în numele românilor și, nu în ultimul rând, în calitatea sa de europarlamentar și vicepreședinte al PE din cadrul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, Maria Grapini a mai adresat alte trei întrebări premierului:
Cunoașteți situația reală de la Mintia?
Dacă da, considerați corecte deciziile ministrului energiei față de această Centrală, care poate contribui la independența energetică a României?
Cum argumentați refuzul față de intenția Consiliului Județean Hunedoara de a prelua Centrala?
În încheiere, europarlamentarul Grapini i-a transmis șefului Executivului că așteaptă răspunsuri concrete și argumentate la întrebările trimise, pentru a informa cetățenii despre soluțiile de rezolvare a acestei stuații extrem de importante pentru sistemul energetic românesc.
 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 6 August 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează