Maria Grapini, scrisoare deschisă adresată Ursulei von der Leyen. Eurodeputatul PUSL solicită Comisiei Europene să demareze procedurile de modificare a modului de vot în Consiliu și sancționarea Austriei!
Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, i-a solicitat prin intermediul unei scrisori deschise, președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, demararea de urgență a procedurilor de modificare a modului de vot din Consiliu, privind unanimitatea. De asemenea, Maria Grapini a cerut și sancționarea Austriei pentru blocarea unui Regulament fără temei juridic, în cazul de față, Regulamentul Schengen.
Potrivit eurodeputatului Grapini, este inadmisibil ca un vot al Austriei să anuleze votul celei mai reprezentative instituții europene – Parlamentul European – dar și pe cel al Comisiei Europene, în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Mai mult, Maria Grapini susține că votul de blocaj al Austriei a demonstrat că regula de bază a democrației -“majoritatea decide”- este anulată, iar zeci de milioane de cetățeni europeni din state membre care au semnat același tratat sunt discriminați.
În sprijinul afirmațiilor sale, europarlamentarul PUSL i-a reamintit Ursulei von der Leyen că, potrivit articolului 20 din Tratatul UE, cetățenii Uniunii au drepturi și obligații, având printre altele dreptul de liberă circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre. De asemenea, la articolul 45, alineatele 1 și 2, se stipulează clar că libera circulație a lucrătorilor este garantată în cadrul Uniunii. Totodată, libera circulație implică eliminarea oricărei discriminări pe motiv de cetățenie între lucrătorii statelor membre, în ceea ce privește încadrarea în muncă, remunerarea și celelalte condiții de muncă, a punctat Maria Grapini.
În opinia europarlamentarului Grapini, singura soluție pentru funcționarea eficientă a UE este renunțarea la unanimitatea în Consiliu, pentru a evita noi situații de blocaj, cauzate de comportamentul discreționar și abuziv al unui stat membru și, implicit, de prejudicii aduse întregii UE, în special pieței interne.
Nu în ultimul rând, eurodeputatul umanist a precizat că UE se află în fața unei fragmentări alarmante a pieței în spațiul Schengen și non-Schengen, iar pierderile economice sunt uriașe nu numai în cazul celor două state respinse neîntemeiat de la aderarea la acest Spațiu. Mai mult, există riscul creșterii euroscepticismului și a neîncrederii în UE, a conchis Maria Grapini.
Vă prezentăm, în continuare, scrisoarea deschisă pe care europarlamentarul Maria Grapini i-a adresat-o președintei Comsiei Europene, Ursula von der Leyen:
În atenția Doamnei Ursula von der LEYEN,
Stimată Doamnă Președinte,
Blocajele frecvente din Consiliu, cauzate de regula unanimității, ridică serioase semne de întrebare asupra funcționării Tratatului UE.
Este inadmisibil ca un vot al Austriei să anuleze votul celei mai reprezentative instituții europene -Parlamentul European- dar și pe cel al Comisiei Europene, în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Doamnă președinte, vă solicit inițierea de urgență a procedurii de modificare a prevederii din Tratat privind unanimitatea. Votul de blocaj al Austriei a demonstrat că regula de bază a democrației -“majoritatea decide”- este anulată, iar zeci de milioane de cetățeni europeni din state membre care au semnat același tratat sunt discriminați.
Vă reamintesc că potrivit articolului 20 din Tratatul UE, cetățenii Uniunii au drepturi și obligații, având printre altele dreptul de liberă circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre. De asemenea, la articolul 45, alineatele 1 și 2, se stipulează clar că libera circulație a lucrătorilor este garantată în cadrul Uniunii. Totodată, libera circulație implică eliminarea oricărei discriminări pe motiv de cetățenie între lucrătorii statelor membre, în ceea ce privește încadrarea în muncă, remunerarea și celelalte condiții de muncă.
Singura soluție pentru funcționarea eficientă a UE este renunțarea la unanimitatea în Consiliu, pentru a evita noi situații de blocaj, cauzate de comportamentul discreționar și abuziv al unui stat membru și, implicit, de prejudicii aduse întregii UE, în special pieței interne.
Acum, când sărbătorim 30 de ani de la înființarea Pieței interne a UE, ne aflăm în fața unei fragmentări alarmante a pieței în spațiul Schengen și non-Schengen, iar pierderile economice sunt uriașe nu numai în cazul celor două state respinse neîntemeiat de la aderarea la acest Spațiu. Mai mult, există riscul creșterii euroscepticismului și a neîncrederii în UE.
Având în vedere că Parlamentul European nu are drept de inițiativă legislativă, vă solicit, doamnă președinte, să inițiați procedura de modificare a Tratatului, în scopul blocării unor decizii dictatoriale în Consiliu și pentru a stopa scăderea încrederii cetățenilor în UE.
Cu stimă,
Europarlamentar Maria Grapini,
Vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului,
Membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne