COMUNICAT DE PRESĂ 5 Noiembrie  2021

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, răspunde scrisorii deschise adresate de europarlamentarul Maria Grapini: „70 de milioane de teste de salivă vor ajunge în școli, grădinițe și licee!”

 

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, i-a transmis, recent, o scrisoare deschisă ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, prin intermediul căreia i-a solicitat acestuia adoptarea de urgență a unor măsuri menite să crească gradul de siguranță al cadrelor didactice și al elevilor, în unitățile de învățământ.

Concret, eurodeputatul Grapini a avertizat asupra pericolului reprezentat de decizia potrivit căreia cadrele didactice vaccinate pot avea acces în școli, fără testare.

“Această decizie constituie un adevărat pericol, știut fiind (prin explicațiile date de specialiști) că persoanele vaccinate se pot infecta și pot transmite boala ceea ce ar pune în pericol viața copiilor și ar crește presiunea pe spitale!”, a tras un semnal de alarmă Maria Grapini, care i-a cerut, în context, ministrului Educației să inițieze, de urgență, în cazul în care unele școli nu pot asigura toate condițiile pentru protejarea elevilor, discuții cu asociațiile părinților pentru ca sistemul școlar să treacă în regim online sau mixt.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist a reiterat importanța testării elevilor și a cadrelor didactice ca o condiție obligatorie pentru creșterea siguranței în unitățile de învățământ!

În răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că evoluția pandemiei a determinat luarea unor măsuri care au consecințe la nivelul organizării procesului educațional, iar Ministerul Educației elaborează și actualizează acte normative și documente programatice, în vederea adaptării actului educațional și a unităților școlare la condițiile cauzate de pandemie.

Totodată, a completat Sorin Cîmpeanu, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ vor sprijini acțiunile de testare, conform art. 2 alin. 1 din HNCSU nr. 76/30.09.2021, care prevede testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de saliva, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora. Testele non-invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate.

“Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-COV-2, efectuate din proba de salivă, prin alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Numărul de teste care va fi achiziționat a fost calculat pornind de la o testare pentru fiecare beneficiar pe care Ministerul Educației l-a raportat pentru o perioadă de 11 săptămâni, rămasă până la finele semestrului I și finalul anului 2021, cu o perioadă de frecvență bisăptămânală. Un număr de 70 de milioane de teste de salivă va ajunge  în licee, școli și grădinițe, pentru elevi, preșcolari și cadre didactice, întreg personalul care interacționează cu elevii”, a punctat Sorin Cîmpeanu.

“Potrivit Ordinului Ministrului Educației nr. 5490/2021 pentru instituirea unor măsuri în învățământul preuniversitar, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat au fost în vacanță. Școala a reînceput din 8 noiembrie, într-un scenariu decis prin Ordinul comun al Ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 5558/2389/2021, din 5 noiembrie. Două săptămâni de vacanță pot fi recuperate, astfel încât să nu fie afectată parcurgerea integrală a programei școlare, sau să fie modificate datele examenelor naționale. Revenirea cu prezență fizică se va face acolo unde pot fi respectate măsurile sanitare”, a mai spus, în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Totodată, prin campania ”Vaccinare și testare pentru învățare”, a completat ministrul Cîmpeanu, elevii, cadrele didactice și părinții au fost informați cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid 19, prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ, testarea elevilor și a angajaților din învățământ. Acesta a mai spus că, în context, interesul profesorilor pentru vaccinarea anti-Covid a crescut, astfel că 70% din angajații din învățământ, atât preuniversitar cât și universitar, sunt vaccinați.

Potrivit ministrului Educației, vaccinarea este voluntară și gratuită iar hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență instituie activitățile ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de Covid 19.

“Ministerul Educației a transmis instrucțiuni conform cărora fiecare inspectorat școlar va crea o secțiune pe site-ul propriu, în care va publica zilnic lista unităților de învățământ, cu precizarea claselor cu activitate online, și va intensifica acțiunile de control privind respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, împreună cu instituțiile abilitate”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Grapini.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 14 Noiembrie 2021

Facebook
WhatsApp
Email
Printează