COMUNICAT DE PRESĂ

O nouă intervenție a europarlamentarului PPU (s-l), Maria Grapini, în favoarea cetățenilor bolnavi!

După cele trei scrisori deschise adresate fostului ministru al Sănătăți, Vlad Voiculescu, -rămase, din păcate, fără răspunsul așteptat de bolnavii cronici -, eurodeputatul umanist, Maria Grapini, a adresat  o nouă scrisoare deschisă, de această dată actualului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în care își exprimă, din nou, revolta față de situația alarmantă din sistemul de sănătate unde numeroși bolnavi cronici, care au nevoie disperată de tratament, sunt, practic, condamnați la moarte din cauza proastei gestionări a crizei sanitare din România.

În calitatea sa de europarlamentar, Maria Grapini o întreabă, punctual, pe ministrul Ioana Mihăilă cum va rezolva deficitul de medicamente pentru persoanele cu boli cronice, pentru care fiecare zi fără acces la tratament reprezintă o condamnare la moarte din partea sistemului!

Intervenția sa, în favoarea bolnavilor cu boli oncologice, care a vizat reintroducerea pe lista medicamentelor gratuite, a produsului „Vesanoid”, a fost salutară, în contextul în care acest produs a fost reintrodus, pentru o scurtă perioadă, în farmacii, ulterior acesta nemafiind distribuit în farmacii. Ba mai mult, a punctat, eurodeputatul umanist, distribuitorii nu mai răspund nici măcar la telefon farmaciștilor care vor să le semnaleze problema.

Astfel, Maria Grapini îi solicită ministrului Mihăilă să asigure, de urgență, stocul necesar de medicamente pentru bolnavii cronici, așa cum este acest produs „Vesanoid”, de care depind atâtea vieți, în contextul în care, susține europarlamentarul Grapini, accesul la tratament și asistență medicală sunt drepturi constituționale și drepturi fundamentale ale omului care trebuie respectate!

Vă prezentăm, în continuare, scrisoarea deschisă pe care eurodeputatul PPU(s-l), Maria Grapini, a adresat-o ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă:

 

Către Ministerul Sănătății,

În atenția Doamnei Ministru, Ioana Mihăilă,

Stimată Doamnă Ministru,

 

În urma sesizărilor disperate ale oamenilor cu boli grave, pentru care accesul la tratament reprezintă diferența dintre viață și moarte, revin către Ministerul Sănătății cu încă o scrisoare, deoarece la celelalte trei scrisori fostul ministru, domnul Vlad Voiculescu, nu a binevoit să răspundă.

În calitatea mea de europarlamentar, am atras atenția de nenumărate ori că există numeroși bolnavi cronici care au nevoie de tratament și care sunt, practic, condamnați la moarte din cauza proastei gestionări a crizei sanitare din România.

Așa cum am atras atenția și în celelalte scrisori transmise Ministerului Sănătății în acest an, doresc să vă întreb cum veți rezolva deficitul de medicamente pentru persoanele cu boli cronice, pentru care fiecare zi fără acces la tratament reprezintă, așa cum voi repeta la nesfârșit, o condamnare la moarte din partea sistemului?

În urma adresei nr. 1192 din 22.02.2021  trimise către Ministerul Sănătății în care am cerut în numele tuturor bolnavilor cu boli oncologice reintroducerea pe lista medicamentelor gratuite, a produsului „Vesanoid”, am aflat tot de la cetățeni, fostul ministru fiind prea ocupat ca să răspundă, că acest medicament a fost reintrodus pe lista medicamentelor compensate.

Din păcate aceiași oameni bolnavi și suferinzi mi-au transmis noi sesizări potrivit cărora acest produs nu se mai găsește în farmacii, nici măcar cu plată. Mai mult, farmaciștii se plâng că, în contextul în care vor să le semnaleze problema, distribuitorii nici măcar nu le mai răspund la telefon.

Doamna Ministru, revin cu solicitarea de a asigura stocul necesar de medicamente pentru bolnavii cronici, așa cum este acest produs „Vesanoid”, de care depind atâtea vieți.

Așa cum am spus de atâtea ori, drepturile la accesul la tratament și asistență medicală sunt drepturi constituționale și drepturi fundamentale ale omului care trebuie respectate!

În speranța că empatizați față de oamenii bolnavi, aștept răspunsul dumneavoastră și măsurile pe care le veți lua cât mai curând posibil în rezolvarea acestei probleme urgente.

Fiecare zi contează!

 

Europarlamentar Maria Grapini,

Vicepreședinte al Comisiei pentru Piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European

Membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează