Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a depus în luna martie, la comisia IMCO (Piață Internă și Protecția Consumatorilor), comisie în care deține și funcția de vicepreședinte, un proiect pilot, cu un buget de 980.000 de euro, pentru promovarea produselor meșteșugărești și susținerea meșteșugarilor.
Implicarea eurodeputatului Grapini a avut rezultatele scontate, proiectul pilot trecând, la jumătatea lunii iulie, cu un singur vot împotrivă, de Comisia de specialitate a PE (Piață Internă și Protecția Consumatorilor).
Demersurile Mariei Grapini au fost răsplătite, cu o nouă veste bună, de această dată din partea Comisiei Europene, cea care a acceptat propunerile sale de revizuire a acestui important proiect pilot.
“Astăzi am primit o veste bună: Comisia Europeana a acceptat propunerile mele de revizuire a proiectului pilot pe care l-am depus pentru finanțarea meșteșugarilor. Astfel, proiectul meu a trecut de la categoria B la cel mai înalt nivel-categoria A și în acest fel, în 2024, va fi o linie bugetară pentru a se aloca fonduri europene pentru meșteșugari și produse tradiționale!”, a punctat eurodeputatul PUSL, după răspunsul primit de la Comisia Europeană.
În răspunsul primit de la Comisia Europeană, se precizează faptul că propunerea revizuită a Mariei Grapini introduce elemente suplimentare și include pe deplin modificările solicitate, așa cum este indicat în preevaluarea Comisiei.
“Pe această bază, putem confirma că propunerea revizuită numărul 135 pentru Proiectul-pilot „Promovarea produselor artizanale și sprijinirea meșteșugarilor” se califică pentru categoria A și ar putea fi implementată așa cum s-a propus. Vă rugăm să prezentați propunerea revizuită ca amendament bugetar. Comisia va include evaluarea sa revizuită a acestei propuneri în pachetul general al evaluărilor PPPA revizuite. Pachetul va fi trimis Secretariatului Comisiei pentru Bugete al PE (BUDG) începutul lunii septembrie odată ce procesul de reevaluare se încheie”, se mai arată în răspunsul transmis de Comisia Europeană eurodeputatului Grapini.
Reamintim că în motivarea proiectului pentru promovarea produselor meșteșugărești și susținerea meșteșugarilor, europarlamentarul PUSL a punctat faptul că este necesar să avem un proiect pilot pentru meșteșugari și produsele meșteșugărești cu indicație geografică protejată deoarece se pierd din ce în ce mai multe produse tradiționale din UE, în contextul în care tot mai multe produse din țări terțe ajung în piața internă a UE.
De aceea, a adăugat Maria Grapini, este important ca acei meșteșugari care încă mai produc diverse produse meșteșugărești din diferite zone și regiuni europene cu specific tradițional să fie încurajați și susținuți.
Produsele meșteșugărești joacă un rol important în dezvoltarea turismului regional și local, de aceea este necesar să avem un proiect pilot care să sprijine meșteșugarii în achiziționarea materialelor necesare și în procesul de creare a produselor tradiționale meșteșugărești ceea ce, implicit, va atrage turiști în zonele respective și va produce creștere economică, se mai arată în proiectul depus de eurodeputatul PUSL.