COMUNICAT DE PRESĂ

Eurodeputatul PPU (social-liberal), Maria Grapini, avertizează: “România trebuie să se conformeze în privința îmbunătățirii performanței energetice a clădirilor! Are nevoie urgentă de un plan de măsuri concrete în această direcție!”

În calitate de Raportor al Comisiei TRAN (Comisia pentru transport și turism a PE ) pe marginea raportului privind modificarea directivei ce prevede performanța energetică a clădirilor, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a cerut condiții de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități și sprijin pentru familiile sărace!

“România trebuie să se conformeze! Are nevoie urgentă de un plan de măsuri concrete în această direcție”, a precizat eurodeputatul Grapini care, în cadrul intervenției sale din PE,  i-a îndemnat pe colegii săi din comisie să dea dovadă de fermitate și să aducă, până pe 6 septembrie, termenul limită, amendamente în acest sens.

„Consider că renovarea clădirilor joacă un rol esențial pentru decarbonizare, integrarea surselor regenerabile de energie și digitalizare în sectorul transporturilor. După cum știm, UE și-a stabilit recent obiectivul de reducere a emisiilor nete cu 55%, până în 2030, așadar, creșterea performanței energetice a clădirilor, dar și o infrastructură adecvată pentru reîncărcarea electrică a automobilelor contribuie la atingerea acestui obiectiv. Este important să avem locuințe neutre din punct de vedere climatic, accesibile și inclusive, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. De asemenea, consider că trebuie acordată asistență financiară gospodăriilor cu venituri mai mici pentru a asigura respectarea standardelor minime de performanță energetică și combaterea sărăciei în UE. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!” a punctat, în intervenția sa, Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul umanist a vorbit despre necesitatea unei reglementări în care să fie pus un accent deosebit pe îmbunătățirea accesibilității persoanelor cu dizabilități în clădiri.

Totodată, europarlamentarul Grapini a solicitat Comisiei Europene furnizarea unei cifre concrete care să arate, foarte clar, cota de parcări existente ca parte a stocului total de clădiri în UE.

„De ce întreb acest lucru? Multe date disponibile par a include garajele și zonele de parcare în categoria „alte clădiri” și acest lucru nu este foarte util. Cred că acest punct ar trebui clarificat de urgență!”, a mai spus Maria Grapini, care și-a exprimat, în context, convingerea într-o colaborare foarte bună cu colegii raportori din umbră și a depunerii unor amendamente pliate pe realitate care să conducă la un text final complet.

“Sper ca avizul nostru să fie agreat și votat de comisia TRAN, apoi preluat de comisia ITRE (Comisia pentru industrie, cercetare și energie)!”, a conchis eurodeputatul Grapini.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Facebook
WhatsApp
Email
Printează