COMUNICAT DE PRESĂ 27 Ianuarie 2022

Europarlamentarul Maria Grapini , mesaj tranșant la adresa Comisiei Europene: Românii nu sunt cetățeni europeni de mâna a doua!

În calitatea sa de membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a interpelat, din nou, Comisia Europeană, pe tema  statutului diferit al cetățenilor europeni din Spațiul Schengen și non-Schengen.

Concret, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini  a ridicat mai multe semne de întrebare în privința eficienței funcționării Codului Schengen.

“Este clar că nu a funcționat cum trebuie și este bine că facem o  revizuire în acest sens. Nu înțeleg însă de ce Comisia Europeană a trebuit să aștepte atâta timp pentru a face niște propuneri clare care ar fi trebuit să fie introduse de la bun început. S-a vorbit despre cooperarea polițienească, de reguli clare privind schimbul de informații între statele membre, nu trebuia, oare, să existe deja aceste lucruri dacă tot vorbim de un sistem eficient?”, a punctat Maria Grapini, care și-a exprimat dezamăgirea că, în propunerea legată de mecanismul de evaluare, nu s-a pus un accent deosebit pe calitatea resursei umane.

„Putem să modificăm reglementările de sute de ori, Comisia Europeană le poate face mai precise, dacă însă resursa umană, care le aplică, și mă refer aici la poliție, nu este pregătită în acest sens și nu sunt niște cerințe explicite, clare, eficiente, nu se va întâmpla nimic în direcția dorită de noi”, a menționat europarlamentarul umanist.

De asemenea, Maria Grapini a criticat și faptul că, în propunerea pentru Mecanismul de Evaluare, nu s-a spus foarte clar în ce constă vechimea pe care trebuie să o aibă experții care participă la evaluare. “O lună, zece zile, un an? De ce nu venim cu mențiuni precise în sensul ca, spre exemplu, pentru a fi expert, trebuie să ai o vechime de minimum cinci ani! Nu putem să ne mulțumim să avansăm generalități pentru că ne vom trezi, din nou, că lucrurile nu funcționează”, a precizat eurodeputatul român.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a cerut explicații reprezentantului Comisiei Europene în privința discriminării cetățenilor ale căror state nu sunt în Spațiul Schengen.

“Vă preocupați numai de Schengen. Noi, ceilați, ce facem în aceste condiții? Ce le spunem, în țară, cetățenilor noștri? Că suntem cetățeni de mâna a doua? Cum vom funcționa după acest nou Regulament? Românii nu sunt cetățeni europeni de mâna a doua! Prin noul regulament, dacă veți fi mai exigenți cu cei care nu sunt în Schengen, asta va conduce la un cost economic pentru turism, pentru transport, pentru economie, în cazul celor care nu se află în această zonă. Vreau niște răspunsuri precise pentru că m-am săturat ca, din 2014, să tot ridicăm, în PE, această problemă. Sunt, totuși, 20 de milioane de locuitori în țara mea, mai sunt în Bulgaria, Croația, de ce suntem tratați în acest mod?”, a conchis, într-un mod tranșant, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

În răspunsul său, reprezentantul Comisiei Europene a recunoscut faptul că, de la nivelul Comisiei, trebuia să se vină mai repede cu aceste propuneri. Cu toate acestea, a menționat că problema resurselor umane nu intră sub incidența Regulamentului cu privire la cooperare, fiind, exclusiv, de competența statelor membre.

“Prin mecanismul de evaluare, putem verifica dacă nu s-au pus, spre exemplu, suficiente resurse la dispoziția unui stat membru pentru a face eficiente verificările și controalele la frontieră și pentru a pune în aplicare un mecanism Schengen care să dea rezultatele dorite”, a mai spus reprezentantul Comisiei Europene.

În ceea ce privește aderarea statelor la Spațiul Schengen, acesta a reamintit că, la nivel de Comisie Europeană, s-a făcut o evaluare pozitivă a situației statelor membre care nu fac parte din Spațiul Schengen. Decizia aparține însă statelor membre, a încheiat reprezentantul Comisiei.

 

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

COMUNICAT DE PRESĂ 27 Ianuarie 2022

Facebook
WhatsApp
Email
Printează