Pe un soare ireal în mijloc de iarnă, lângă simbolul Timișoarei – Catedrala Mitropolitană – bustul lui Mihai Eminescu a fost, duminică, 15 ianuarie, locul de întâlnire pentru toți cei care iubesc poezia, cultura, neamul și românismul sincer. Umaniștii Mariei Grapini au organizat, așa cum fac de ani de zile, un moment emoționant – chiar și pentru cei mai tineri dintre tinerii care n-au trecut doar prin zonă, ci s-au oprit – de cinstire a memoriei poetului nepereche, Mihai, și nu Mihail, Eminescu!

Europarlamentarul Maria Grapini și-a făcut o menire din a duce frumosul României peste tot în lume, un scop sincer de a fixa în conștiințele colaboratorilor zile importante, peste care n-avem cum să trecem nepăsători. Sosită de la o altă întâlnire plină de încărcătură emoțională, avută cu Mitropolitul Banatului, Grapini a avut surpriza să constate că o aștepta un grup numeros de oameni iubitori de simboluri naționale, umaniști, membri ai Asociației Seniorilor din Timișoara, ai Asociației Pacienților, tineri, femei și copii, sosiți cu toții pentru și la…Eminescu! I-au fost alături, la depunerea de flori și coroane, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, profesorul universitar Viorica Bălteanu, profesorul Rodica Pop, jurnaliști.

“România rezistă prin valori și cultură! Trebuie să credem în oamenii mari pe care îi avem, trebuie să-i prețuim și respectăm și să le cinstim memoria celor care nu mai sunt. Să avem grijă de ei, să avem grijă de noi, să ne promovăm valorile, aici, pe pământ românesc, să fim solidari și buni naționaliști! Astăzi este și Ziua Culturii, să nu uităm de ea! Prin voința noastră și a lui Dumnezeu, putem face din România țara la care visăm cu toții”, a declarat Maria Grapini.

Depunerea de coroane a fost urmată de un moment inedit, la care au contribuit, sensibil, membrii Asociației Seniorilor din Timișoara, care au cântat Mai am un singur dor și Pe lângă plopii fără soț, sub privirile pline de surprindere ale trecătorilor.

Maria Grapini și-a invitat, ulterior, oaspeții la o cafenea literară, denumită, ad-hoc, printr-o deloc întâmplătoare coincidență cu ziua de naștere a Eminului, Cafeneaua Umanistă, unde s-au recitat poezii, s-au oferit detalii inedite despre viața și opera marelui poet, au rezonat la unison, tineri și maturi, literați și nespecialiști. A fost o atmosferă de…secol demult apus, din mare nefericire pentru cei care n-au putut s-o savureze. Un 15 ianuarie memorabil, cu recitatori de 90 de ani – neajutați de ochelari! – cu fete de 20 de ani, pline de emoție, cu seniori lăcrimând la Odă în metru antic…

Maria Grapini a redeschis, practic la cererea publicului Cafeneaua Umanistă, cu promisiunea că acțiunile vor fi periodice, dedicate și altor mari valori naționale, pentru că „izbăvirea noastră este prin cultură și educație!”.

Cei doi dascăli extraordinari, Viorica Bălteanu și Rodica Pop, au vorbit despre Eminescu cu atâta har și dedicare încât, cu siguranță, cei care nu au cunoscut în amănunt detaliile vieții și muncii intelectuale ale acestuia vor deveni.

Dacă Noica spunea că eminescianismul este o măsură a ființei românești, dascălii Timișoarei sunt convinși că aceeași ființă românească se legitimează, exclusiv prin valori!

Finalul zilei de 15 ianuarie a fost, deopotrivă, emoționant, precum începutul. Europarlamentarul Maria Grapini i-a făcut cea mai frumoasă surpriză lui Gheorghe Jigăreanu, omul de 90 de ani, încărcat de talent și bun simț românesc, odată ce l-a anunțat că va sponsoriza editarea a 300 de albume de versuri pe care acesta le compune cu o incredibilă ușurință. Mai mult, recitatorul zilei a devenit, de ziua lui Eminescu, membru de onoare al Clubului Umanist.