Europarlamentarul Maria Grapini a fost, marți, 9 aprilie, la Bruxelles, gazdă și co-organizator pentru Conferința „Lipsa medicamentelor esențiale ieftine: solicitarea unor angajamente politice tangibile în UE”, eveniment care a punctat criza majoră a medicamentelor din domeniul oncologiei.

ESMO – Asociatia Europeană pentru Oncologie Medicală a propus un document de lucru pentru a găsi soluții la criza de medicamente pentru oncologie, iar discuțiile conduse de către Maria Grapini au punctat necesitatea imediată a unui demers oficial asumat.

Europarlamentarul român a semnat chemarea la acțiune privind lipsa de medicamente esențiale ieftine, considerând-o vitală, mai ales în acest moment de criză evidentă pe piață.

“Viata oamenilor trebuie să fie prioritatea numărul unu a oricărei politici naționale și europene! Este o plăcere să fac parte din această inițiativă și să susțin chemarea la acțiune privind lipsa de medicamente esențiale ieftine. Astăzi, aici, asigurăm prezența acestui subiect crucial în agenda următoarei legislaturi. Dacă voi fi realeasă, mă angajez să continui să colaborez cu colegii mei, cu Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală și cu toate celelalte părți interesate care au semnat acest document, să luăm măsuri concrete în vederea punerii în aplicare a apelului la acțiune!”, a declarat gazda evenimentului de marți, din Parlamentul European.

Maria Grapini crede în succesul acestui demers comun: “Toate țările și regiunile europene sunt afectate de lipsa de medicamente. În ultimii ani, România se confruntă cu probleme de deficit care au afectat mii de pacienți. Deși dezvoltarea mecanismului de raportare este pozitivă, el nu și-a atins încă întregul potențial. Avem nevoie de o soluție coordonată, trebuie să abordăm acest lucru în curând și împreună!”, a conchis europarlamentarul român.