Frământările intense prin care trece Europa devin, pe zi ce trece, tot mai vizibile şi încordate, manifestându-se, evident, şi în forul decizional comunitar. Eurodeputații sunt primii, în fapt, care resimt tensiunea politică transmisă de colegii din diversele state cu probleme, sociale, economice sau legate de migrație şi primii care analizează implicațiile acestei, din păcate, veritabile crize pe care o traversează lumea, în întregul său.

Aseară târziu, la Strasbourg, Parlamentul European era încă în dezbatere. Europarlamentarul român Maria Grapini a decis să susțină o declarație politică, extrem de acidă, la adresa Comisiei Europene, calată pe gestionarea defectuoasă a transmiterii de mesaje oficiale.
„Criza privind încrederea în UE afectează grav viitorul Europei. După o proastă gestionare a crizei refugiaților, a atacurile teroriste repetate şi post Brexit, cetățenii europeni au nevoie de o comunicare clară din partea Comisiei, privind măsurile  concrete ce vizează siguranța lor, îmbunătățirea calității vieții, respectarea drepturilor omului, indiferent in ce țară europeană trăiesc. Din păcate, Comisia, la aproape jumătate de mandat, dar si Consiliul, nu au o strategie clară, nu explică bine ce vor să facă si nu comunică deciziile cetățenilor europeni. Cum ar putea creşte încrederea acestora în Europa, dacă ei nu văd schimbări pozitive in viața lor?”, a susținut, public, Maria Grapini. Cu alte cuvinte, în opinia europarlamentarului, vinovatul pentru apariția neîncrederii în instituțiile comunitare este, din nefericire, chiar Comisia Europeană.

În aceeaşi idee, europarlamentarul a solicitat Europei, în numele românilor, echitate şi aplicarea unei reguli unice pentru toți. Maria Grapini revine, astfel, insistent, pe marginea unor teme importante, cu implicații financiare pe măsură, legate de Fondul Strategic de Investiții şi de criteriul geografic, acesta din urmă fiind instrumentul cel mai important de creştere a coeziunii sociale.

“Cer Comisiei, în numele cetățenilor pe care ii reprezint, să țină cont de prevederile Tratatului, si în ceea ce privește siguranța, şi în ceea ce vizează diminuarea disparitătilor regionale. Nu se poate să vorbim de creșterea încrederii în UE dacă se continuă cu două Europe – zona Schengen si NON Shengen! Fondul Strategic de Investiții nu a adus niciun efect pozitiv in țările din est pentru că nu se distribuie după criterii adecvate. Am cerut şi cer Comisiei să introducă criteriul geografic pentru a putea finanța zonele mai putin dezvoltate”, a spus, în finalul intervenției, Maria Grapini.