Conceptul „grup de interese” a fost distorsionat in mod vadit dupa cistigarea alegerilor prezidentiale de catre domnul Traian Basescu.
In prima etapa, dupa cistigarea primului mandat, domnul Traian Basescu a acuzat grupurile de interese din media, mai apoi a extins acuzatiile si asupra grupurilor de interese din jurul guvernului.
Campania sustinuta la adresa guvernului Tariceanu a dus la crearea unei perceptii eronate, negative, cu privire la notiunea de grup de interese (sa ne intelegem, eu nu apar guvernantii, nici pe cei care au fost si cu atit mai mult pe cei de acum), astfel ca grupul de interese a devenit, pentru opinia publica, un grup de persoane necredibile, avind interese private, financiare si politice obscure, interese pe care incearca sa le impuna celor care guverneaza, in detrimentul interesului public.
In acest fel s-a distorsionat semnificatia reala a notiunii de grup de interese de catre o mare parte a actorilor publici, intre care pe primul loc este presedintele, el fiind initiatorul deturnarii conceptului.
INDIFERENTA INTELECTUALA fata de fenomenul distorsionarii conceptelor lasa neclarificat pentru opinia publica DE CE grupurile de interese reprezinta un fenomen al societatii civile si nu are semnificatie negativa, grupurile de interese fiind legate de fenomenul participarii politice si civice, fiind, in anumite conditii, o componenta esentiala a democratiei.
Dintr-un fenomen complex, specific democratiilor, grupurile de interese, conceptual, au devenit fenomen nociv, negativ, pentru societatea romaneasca.
Nu cumva chiar cei care au deturnat conceptul au avut anumite interese?
De ce un numar de cetateni care doresc sa se implice in viata sociala , economica, politica, nu pot sa se constituie in grup care are obiective comune (interese), de teama ca vor fi vazuti in ochii opiniei publice ca facand ceva negativ?
Nu cumva tocmai asta s-a vrut, sa se scape de presiunea grupurilor de cetateni (grupurilor de interese) pentru a putea sa se conduca dictatorial, fara control din partea societatii civile?
Din pacate, dupa doua decenii de la caderea comunismului am ajuns ca marea majoritate a romanilor sa fie adeptii obligatiilor civice PASIVE, se conformeaza sistemului politic si legislativ, fara sa participe semnificativ la elaborarea legilor si la schimbarea lor atunci cind este cazul. Pe intelesul tuturor: statul este cel care trebuie sa faca, altii trebuie sa intervina, noi vom beneficia de rezultat.
Aceasta atitudine a falimentat societatea civila, democratia si a imbogatit un numar restrins de oameni.
Din punctul meu de vedere, trebuie sa ne adunam in grupuri de interese in localitatea, in comunitatea in care traim, in categoriile socio-profesionale carora le apartinem, pentru schimbarea sau blocarea unor legi proaste, a unor decizii nedemocratice.
Felicit pe toti cetatenii care reactioneaza, se implica, aduc in opinia publica lucrurile negative, vin cu idei pentru schimbare, etc.
Solutia nu consta in deturnarea conceptelor pentru a nu mai avea opozanti, ci in respectarea regulilor democratice si in implicarea a cit mai multa lume pentru schimbare.
Distinctia dintre grupurile de interese care actioneaza legal si cele care actioneaza ilegal nu a fost facuta niciodata.
DE CE???
Intelectualii, cred eu, au obligatia sa o faca!
Cu stima,
Maria Grapini