Dumnezeu să o odihnească pe marea noastră campioana Iolanda Balaş! A fost o valoare mondială, ne ţineam respirația când executa săritura.
Nu pot să nu spun încă o dată (a câta oară?), acum cand Marea Campioană a plecat la ceruri, că actul de recunoaștere făcut de Preşedintele ţării mă dezgustă, mă întristează! De ce? Pentru că, de câțiva ani, marea campioana avea probleme de sănătate. Pentru că nimeni dintre marii oficiali nu s-au gândit să o viziteze, să o întrebe dacă are nevoie de ceva sau, de ce nu, să-i acorde o distincție, o recunoaștere, ca să poată să simtă bucuria neuitării.
În 2013, când am fost ministru, am gândit un proiect dedicat promovării valorilor românesti. Între primii 8 Ambasadori ai României din diverse domenii, alături de Nadia Comăneci, Ilie Nastase, Gabi Szabo, am nominalizat-o pe doamna atletismului românesc – Iolanda Balaş.

La ceremonia organizată, domnia sa nu a putut veni pentru că nu se simțea bine. Am mai acordat titlul de Ambasador şi altor personalități din cultură, artă, știință – în total 30 de Ambasadori ai României!
Mulţumesc domnului prim ministru Ponta şi ministrului de externe de la acea vreme, Titus Corlăţeanu, care m-au sprijinit în proiectul meu.
Când am acordat Pașapoartele diplomatice, la ministerul de externe, am fost foarte bucuroasă să o întâmpin pe doamna Iolanda Balaş. M-a îmbrățișat, mi-a mulţumit (ce onoare pentru mine!) şi mi-a dăruit o carte care ilustrează cariera domniei sale.
Avea ochii cu o luminozitate deosebită, se vedea o tristețe, un regret pentru faptul că puţini se mai interesau de domnia sa.
Regret că a plecat prea devreme dintre noi şi întreb încă o datî:
DE CE DOMNULE PREŞEDINTE nu aţi făcut acest gest de acordare a distincției prezidențiale doamnei Iolanda Balaş când era în viață?
De ce oare prima doamnă, iată, nu are o preocupare de acest fel – recunoașterea şi promovarea valorilor umane?
De ce niciun preşedinte nu are ca preocupare (prin consilierii pe care îi are!) să întocmească şi să actualizeze o CARTE A VALORILOR-PERSONALITĂȚILOR în viață şi să creeze acțiuni permanente pentru aducerea imaginii şi activității domniilor lor în spațiul public?
Oamenii de stat adevăraţi ar face acest lucru, așa cred eu!
Domnule Preşedinte, domnule Prim ministru, dumneavoastră reprezentați România şi Romania are valori umane în toate domeniile. Aveţi obligația să le respectați, să le acordați onoruri cât timp trăiesc!
Dacă știți să respectați, veți fi respectați, daca nu, sunteţi doar niște personaje care, temporar şi prin jocuri politice, dețineți o funcție! Atât! Nu veți rămâne în istorie ca adevărați oameni de stat!
Ma înclin în fata omului care a fost Iolanda Balaş şi îmi voi aminti mereu de marea campioana. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a oferit șansa să o întâlnesc şi să-i arăt recunoașterea mea şi a ţării, prin titlul acordat: AMBASADORUL SPORTULUI ROMÂNESC!
Odihniți-vă în pace DOAMNĂ! Tot RESPECTUL!

2017-10-03T06:13:32+00:00 March 14th, 2016|Diverse|0 Comments