Am participat ieri la comemorarea EROILOR, in Parcul Central al TIMISOAREI, unde intr-o atmosfera calma si de respect, oficialitati, veterani, partide politice, au depus coroane de flori si au asistat la programul de defilare a armatei.
De ce oare „cineva” a vrut sa arate o fata care nu este a TIMISOAREI ?
De ce oare, unii oameni nu inteleg dupa 20 de ani ca TIMISOARA este a tuturor timisorenilor indiferent de religie, optiune politica, nationalitate?!
De ce oare cei care au optat pentru Traian Basescu (cca 40%) au drepturi mai multe fata de cei care au optat pentru Geoana, Antonescu, Oprescu si ceilalti candidati si care de fapt sunt cca 60%?!
Am participat si la prezentarea Parteneriatului pentru Timisoara, in sala Operei, unde au fost peste 1000 de oameni (multi ar fi vrut sa intre dar nu mai erau locuri nici in picioare) si am fost mindra ca traiesc de peste 30 de ani in Timisoara si am ocazia sa vad a doua oara in viata o solidaritate pentru schimbare – in 1989 si in 1 decembrie 2009.
De ce oare nu au fost prezentate imagini clare si multe (mult mai multe decit repetarea imaginilor cu un grup mic, cca 40 de persoane furioase) din sala unde toti din tara ar fi vazut cum toate optiunile politice – PNL, PSD+PC, UDMR, PIN, Forumul German, PNG, alte minoritati, dar si personalitati culturale, medicale, universitare din Timisoara erau la un loc intr-o sala in care pentru prima data de la Revolutie se prezenta un document in care s-au prevazut nu numai proiecte importante pentru Timisoara, dar si proiecte importante pentru tara?
De ce oare oameni care au primit increderea unei parti din populatia Timisoarei, alesi locali sau parlamentari, au dorit sa schimbe renumele Timisoarei de oras al tolerantei, al convetuirii pasnice si al intelegerii?
Am fost acolo si nu pot fi de acord sa se ocupe anumiti „trecatori” prin studiourile unor televiziuni sa apere simbolurile Timisoare. Sa le apere de ce? De oameni care apartini unei majoritati democratice create pentru a face sa ajungem si noi la o Romanie functionala din punct de vedere al institutiilor statului dar si din punct de vedere economic si social? Care Constitutie si lege da mai mult drept unuia sau altuia sa foloseasca simbolurile Timisoarei ?
Cei care au murit pentru a ne exprima liber nu cred ca au dorit o alta „clasa” cu privilegiati care sa lupte impotriva democratiei. Cine stabileste cine este comunist si cine nu este, cine stabileste si cu ce drept ca unii sunt vinovati sau nu, in afara justitiei?
Am crezut ca singurul criteriu pentru o ierarhie in societate este valoarea omului, ce stie sa faca (nu numai sa vorbeasca) si calitatile lui de cetatean. Ca si iubitul actor Mircea Diaconu, asa cum declara ieri intr-o emisiune, si eu am fost membra de partid inca din anul doi de facultate, pentru ca aveam note bune si parintii erau muncitori. Am muncit peste 30 de ani sa-mi fac o cariera, fara carnet de partid si fara certificat de revolutionar. In 2006 am decis sa am o optiune politica, alta decit PDL si nu cred ca trebuie sa fiu condamnata. Am dezvoltat proiecte sociale, am ajutat oameni, am reprezentat Romania in multe ocazii, international, in domeniul economic, nu am condamnari sau urmariri penale si respect oamenii. Pentru faptul ca nu am certificat de revolutionar – cu mult respect pentru cei care il merita, sau pentru ca nu sunt membru PDL, trebuie sa suport eu si concetatenii fara optiune politica sau cu alte optiuni politice, in Timisoara, dupa 20 de ani de la Revolutie, manifestari reprobabile (aruncat cu pietre, oua, imbrinceli si agresari) numai pentru ca avem alta optiune? Sunt multe Asociatii ale revolutionarilor, sunt contestati chiar din interior unii membri si cunosc personal membri care nu fac cinste acestor organizatii. Problema este a lor, sa-si clarifice dupa propriul statut cine merita sau nu sa faca parte din asociatie, dar nu pot in nici un caz impune printr-o noua forma de dictatura sa gindesc, sa votez si sa sustin un om sau un partid in care nu cred.
Vreau sa ii felicit pe toti timisorenii care nu s-au lasat atrasi in acel joc violent si sa le multumesc si celor care m-au oprit pe strada sa-mi spuna problemele lor si care condamnau violenta celor citiva oameni.
Eu cred ca poti sa-ti spui punctul de vedere fara sa jignesti, fara violenta si fara sa incalci drepturile celorlalti concetateni. Si daca intr-un stat de drept regula democratiei este respectarea majoritatii, ar trebui sa inteleaga si cei care acum incita la violenta ca nu pumnul, piatra sau alte mijloace de violenta impun regulile in societate, ci votul democratic. Asadar iesiti dragi timisoreni si votati in 6 decembrie asa cum va este constiinta si vom vedea rezultatul votului, singurul care este de luat in seama.

Cu respect ,
Maria Grapini