Consiliul de Onoare al Ordinului National Steaua României a decis, miercuri, 15 noiembrie, retragerea Ordinului Steaua României președintelui UDMR, Kelemen Hunor. Decizia constituie o premieră nefericită, dar îndelung așteptată de către cei care s-au simțit ofensați, de-a lungul timpului, de afirmațiile liderului UDMR, privitoare la relația cu România și cu simbolistica națională. Hunor a lovit frecvent și dur, în zonele sensibile ale românilor, acolo unde știa, din start, că doare și că stârnește revoltă. Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), în fapt cea care a sesizat faptul că ultimele declarații ale președintelui UDMR trădează o atitudine de nerecunoaștere a statului român, a desconsiderării istoriei, culturii și drepturilor fundamentale ale românilor, a determinat verdictul de miercuri, dat de Consiliul de Onoare al Ordinului Național Steaua României.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a sancționat, la secundă, fiecare ieșire îndoielnică a liderului UDMR, solicitându-i chiar, la un moment dat, să lase în urmă România, dacă îi provoacă atâta ură.

Miercuri, umanista a transmis un mesaj, din PE: “E ca la război, domnule Hunor, trădătorii sunt pedepsiți! Ați deschis răni urâte, care dor și acum, ați făcut-o cu bună știință, ba chiar cu plăcere. Ați sfidat România și i-ați ignorat pe români, căci jignirea tot ignoranță se numește! În opinia mea, decizia de astăzi e una pe care ați așteptat-o, că doar ați provocat-o. Retragerea Ordinului Național e un demers firesc, după tot ce ați generat. Mă întreb, ați putut purta Steaua României în piept? Ați fi putut suporta supliciul, și la Centenarul de anul viitor? Cred că nu, ca dovadă că ați făcut tot ce v-a stat în putință să scăpați de ea…Să știți, domnule Hunor, că nu mă bucură premiera tristă de astăzi, dimpotrivă, îmi lasă un gust amar. Gesturile dumneavoastră publice nu i-au rănit doar pe români, ci și pe maghiarii pe care îi reprezentați, pentru că “noi” și “voi” trăim în înțelegere! Sunt de 40 de ani în Timișoara, am prieteni maghiari! Nu am văzut maghiari care să dorească răul românilor și nici români care să dorească răul maghiarilor, doar pentru ca sunt de altă naționalitate! Instigările pe care le-ați gândit n-au făcut altceva decât să ne unească pe acei dintre noi care știm că România e țara noastră, a tuturor! Ura e un sentiment pe care NOI TOȚI nu-l cunoaștem!”, a declarat Maria Grapini.