Pe 28 aprilie, românca Smicală Camelia, care trăiește în Finlanda,  a fost condamnată la 6 luni de închisoare, fiind dată în judecată de statul finlandez pentru defăimarea autorităților, după un caz ce a zguduit, din nou, lumea internațională. Povestea este una mai mult decât tragică Medicul Camelia Smicală s-a stabilit în țara nordică, în urmă cu 12 ani, după căsătoria cu un finlandez. A urmat un divorț iar, după despărțire, soțul a reclamat intenția acesteia de a pleca în România împreună cu copiii. În mai 2015, executorii judecătorești finlandezi și reprezentanții Protecției Copilului au preluat copiii minori de la domiciliul mamei, brutal, utilizând forța, creând traume copiilor și mamei, trimițându-i în centre de plasament diferite. Ea nu a fost înștiințată de hotărârea judecătorească prin care i se lua custodia asupra copiilor. De atunci, a făcut tot posibilul pentru a-și recupera copiii, inclusiv apelând la ajutorul autorităților din România. Copiii au declarat că doresc să revină la mama lor unde au fost mereu în siguranță, starea lor de sănătate în centrele de plasament fiind una precară.

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a aflat despre acest caz revoltător și a luat atitudine, în urmă cu o săptămână, când a adresat o întrebare Comisiei Europene, directă și acidă: “Care sunt măsurile pe care le întrevede Comisia Europeană pentru a rezolva cazul acestui cetățean european căruia îi sunt încălcate drepturile fundamentale, ținând cont de faptul că interesul superior al copilului trebuie să primeze?”.

Europarlamentarul umanist a mers mai departe și a redactat o scrisoare oficială, adresată premierului Finlandei, Juha Sipilä, prin intermediul căreia a detaliat situația gravă și i-a solicitat implicare imediată.

Luni noaptea, în Parlamentul European, chiar de Ziua Internațională a Familiei, Maria Grapini a pledat, din nou, pentru dreptatea Cameliei Smicală.

„Ca mamă, consider că niciun copil nu trebuie sa fie desparțit de o mamă, care este sănătoasă si poate să-l îngrijească! Trimiterea copiilor în custodia statului este o măsură extremă, atunci când vrei sa aperi copiii. Dar, în acest caz, de cine îi apără? Solicit Comisiei să investigheze acest caz. Comisia trebuie să solicite autorităților finlandeze sa redea copiii mamei!”, a spus Maria Grapini în plenul PE.