[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
„Emisiile de CO2 și consumul de combustibil al vehiculelor grele noi” au fost luate în discuție, luni, 11 iunie, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, într-un context internațional precar, în ceea ce privește schimbările climatice. Acestea reprezintă o problemă reală care trebuie abordată prin decizii clare și curajoase și pe care Europa s-a angajat s-o gestioneze eficient. Uniunea Europeană, în Consiliul European din octombrie 2014, a fixat un obiectiv obligatoriu și ambițios pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în toate sectoarele economiei, cu cel puțin 40 % până în 2030.
Și sectorul transportului ar trebui să contribuie în mod semnificativ la atingerea acestui obiectiv, având în vedere faptul că, în 2014, 25 % din emisiile de CO2 din sectorul transporturilor rutiere va proveni de la vehiculele grele, ceea ce înseamnă 5 % din emisiile totale de CO2 la nivelul Uniunii Europene.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a avut, luni, o intervenție pe acest subiect. Deși Parlamentul European și Comisia Europeană sunt, deseori, în contradicție de opinii, pe temele europene generale, umanista a avut eleganța să-i felicite pe cei din CE, pentru că, în acest subiect, s-au ținut de cuvânt și au făcut pașii necesari, ceruți permanent din PE.
„Ne lipsea acest sistem de monitorizare și de măsurare a emisiilor dar și a consumului de combustibil pentru vehiculele grele. Felicit Comisia pentru că s-a ținut de cuvânt. Avem interesul siguranței, dar și pe cel al protecției mediului, însă am două îngrijorări: ce facem să-i protejăm pe constructorii de vehicule grele din Europa, față de importurile din celelalte state – să fie supuse acelorași teste și verificări – și-n al doilea rând trebuie să urmărim atent cum țin ritmul producătorii în construcția de noi autovehicule cu emisii scăzute, pentru a nu bloca domeniul construcțiilor de mașini și până la urmă transportul rutier. Sper să se țină cont de aceste lucruri și sper că veți monitoriza corect transportul în toate statele membre, că va fi unul echitabil, cu protecția datelor!”, a spus Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.
Emisiile de CO2 și consumul de combustibil al vehiculelor grele noi introduse pe piața UE nu au fost până în prezent certificate – și nici nu sunt monitorizate și raportate – într-un mod obiectiv și comparabil, cum este cazul automobilelor și al furgonetelor.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]