Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a admis săptămâna trecută că am putea avea “un grup de state care iau deciziile împreună” și care fac totul împreună, în timp ce altele vor fi „pe orbită”.

În ce galaxie trăieşte domnul Juncker? Este Bruxelles centrul gravitaţional, soarele de pe cer?

Europa în două viteze este un principiu medieval. Liderii Comisiei Europene par a trăi în epoca lui Aristotel şi Ptolomeu, când astronomii antici credeau că Pământul este centrul Universului. A trebuit să apară pe lume polonezul Nicolaus Copernic, un om din Est, în anul 1543, pentru a lămuri bătrâna Europă că Pământul se roteşte în jurul Soarelui.

Câţi ani mai trebuie să mai treacă peste cancelariile obosite de atâta conformism?

Permiteţi-mi, următorul silogism:

– Toate statele au drepturi egale în Uniunea Europeană.

– Juncker este deconectat de Europa?

-Juncker e trecător. Europa rămâne în casa ei.

Ştiu liderii Uniunii cum au salvat barbarii Roma, o capitală capitulată de staza unui sistem corupt? Îşi mai zice cineva franc, vizigot, ostrogot, prin ţările occidentale?

Cum vă permiteţi să impuneţi acest principiu dihotomic, chiar segregaţionist, al Europei cu două viteze?

Aţi uitat cum popoarele din estul Europei au păzit secole de-a rândul civilizaţia occidentală?

Noi am apărat Viena de mai multe ori, cu sacrificii de sute de mii de români. Ce ne-a dat Viena înapoi, pe atunci buricul Europei? Străbunicii noştri mergeau cu jalba în proţap la împărat pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă.

Cine v-a mandatat să ne jucaţi la ruleta rusească?

Poate că Europa ne e încă datoare pentru scutul format de secole la graniţa estică a Munţilor Carpaţi. Poate că Europa ar trebui să-şi recunoască vina pentru predarea samavolnică a ţărilor est-europene puterii sovietice.

În timp ce vestul Europei se bucura de planul Marshall, iar în Palatul Ducal din Luxemburg şi în grădinile sale se dădeau petreceri galante, la est, europenii abandonaţi la Ialta, organizau rezistenţa în munţi, pentru a nu-şi lăsa ţările lor pradă năvălitorilor veniţi şi de la Est.

 

Poate că tihna anilor de baluri a trecut. Dar, nu puteţi huzuri în palatele domneşti, dacă nu vă sunt hrănite oştile şi honvezii nu vă apără frontierele.

Părinţii noştri au murit în gulagurile comuniste pentru ca noi să avem drepturi depline în Europa de astăzi. Cine le răsplăteşte jertfa? Vreţi să mai deschideţi o nouă falie între lumea bună, a saloanelor şi lumea nouă, a celor veniţi cu jalba?

Sunt prea multe secole care ne unesc şi prea puţine idei de despărţire.

Unii zic că domnul Jean-Claude Juncker e valetul doamnei Merkel. Eu cred că e un simplu preşedinte dezinteresat si obosit, care şi­-a inceput prezentarea in plenul Parlamentului pe ideea că nu va mai candida la inca un mandat si care aplică proverbul românesc: după mine, potopul!