[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Marți, 11 septembrie, în PE de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere cu prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, despre viitorul Europei, eveniment care s-a bucurat de prezența unui număr mare de eurodeputați, în condițiile în care Grecia și ai săi conducători au demonstrat, în timp, că știu și pot să-și negocieze drepturi și libertăți, ferm și categoric.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a marcat o nouă zi importantă în cariera politică, pentru că premierul Tsipras i-a răspuns la toate întrebările ridicate, în plenul PE, pe teme de actualitate europeană imediată.
Intervenția Mariei Grapini:
“Vreau de la început să declar că iubesc Grecia, iubesc poporul grec, aveți o țară extraordinară!
Dar în contextul în care vorbim despre viitorul Europei, după ce vă felicit pentru rezultatele dumneavoastră, vreau să vă întreb punctual: Ce părere aveți dumneavoastră, ca prim ministru, despre viitorul Europei? Sunteți de acord cu propunerea domnului Macron, care tot aici ne-a spus că e nevoie de două Europe, de câteva state mai state decât celelalte?
Ce părere aveți despre faptul că Parlamentul European ar trebui să aibă inițiativă legislativă?
Ce părere aveți și cum vedeți rezolvată problema Republicii Macedonia?
Care este poziția dumneavoastră legat de noul cadru multianual financiar, este bine să tăiem din fondurile de politică agricolă și de dezvoltare regională?”.
Primul ministru, Alexis Tsipras, cu care umanista Maria Grapini s-a și fotografiat ulterior, i-a răspuns reprezentantului României, punct cu punct, insistând pe chestiunile cheie ale viitorului european comun.
„În privința viitorului Europei, e nevoie de o consolidare a rolului Parlamentului European! Nu trebuie să se decidă în spatele ușilor închise. Avem nevoie de buget consolidat, de coeziune, de colaborare între state. Nu vreau o Europă cu două viteze, ci o singură Europă bazată pe tratat!”, i-a transmis Tsipras Mariei Grapini.
Cât despre Macedonia, teză care a inflamat o parte de Europă, Tsipras a declarat categoric: “Să nu ne băgăm capul în nisip! 140 de țări au recunoscut aceasta țară, conform Constituției ei. Peste câteva luni, țara se va numi Macedonia de Nord! Din păcate, și eu, si prim-ministrul Macedoniei suntem acuzați de unii că suntem trădători, pentru ca am semnat acordul! Eu cred ca am făcut ceva bun pentru viitor, pentru pace!”, a spus premierul grec, în plenul de la Strasbourg, răspunzând întrebărilor Mariei Grapini.
Tsipras s-a oprit și asupra Ungariei, declarându-se opozant cu afirmațiile legate de Orban, conform cărora Viktor Orban nu este un elev silitor.
“Nu trebuie să punem etichete politicienilor! Putem să-i criticăm, dar sunt politicieni care acționează în numele tuturor și alții doar în nume propriu? Consider că solidaritatea nu trebuie servită ca un meniu a la carte, numai când ai tu probleme! Franța, Italia nu trebuie să acționeze pe căi diferite! Ce se întâmplă în Europa este ca în anii 30! Trebuie să acționăm împreună!”, a mai declarat premierul grec.
În finalul răspunsului dat umanistei Maria Grapini, Alexis Tsipras a dorit să se refere și la Turcia, cu precizarea că “trebuie să existe acord cu Turcia pentru rezolvarea migrației! Au existat proteste, dar in democrație cetățenii pot protesta!”.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]