Premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, s-a aflat, marți, 12 martie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la o dezbatere privind viitorul Europei, după modelul deja consacrat al vizitelor oficiale de stat, respectiv al prezenței primilor miniștri în fața Europei, pentru discuții complexe și serioase, întrebări și răspunsuri.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a profitat, din nou, de ocazie și i-a adresat premierului slovac mai multe întrebări, pe temele care dor în țara noastră, pentru a-i afla punctul de vedere. În primul rând, Grapini l-a felicitat pe Pellegrini pentru discursul avut în fața eurodeputaților. În al doilea, românca a trecut la subiectele tensionate legate de optica frecvent subiectivă pe care o are Europa în ceea ce privește anumite state, la Schengen, MCV sau fonduri de coeziune acordate după reguli care nu sunt prevăzute în Tratat. Maria Grapini i-a adresat premierului Slovaciei două întrebări.

“Domnule prim-ministru, vă felicit pentru discursul pe care l-ați avut și pentru viziunea în legătură cu Uniunea Europeană. Sunteți al 18-lea prim-ministru pe care îl ascult. Mă bucur că Slovacia, o țară care nu este foarte departe de țara mea, are o asemenea viziune și un asemenea lider! Avem nevoie de o Europă atractivă, unită, prosperă, sigură și onestă față de cetățeni. Este perfect, acesta este și punctul meu de vedere, dar vreau să vă întreb punctual: ați vorbit de fondul de coeziune, credeți, domnule prim-ministru, că este bine să condiționăm fondurile de coeziune de condiționarea statului de drept? Este această prevedere în Tratat? Care este poziția dumneavoastră? A doua întrebare: Vi se pare că este onest față de cetățenii din România si Bulgaria, că noi avem o rezoluție ca aceste două țări să fie în Schengen, dar în Consiliu există o opoziție de ani de zile, din 2011? Este onest față de cetățeni? E onest față de două țări că avem MCV, care este caduc? Nu este nicio prevedere în Tratat să existe MCV! Ce părere aveți si cum putem să explicăm acum în pragul alegerilor că, iată, doi colegi de aici au nominalizat țara dumneavoastră și țara mea că avem oameni în stradă, dar nu a spus nimic de Franța unde stau oamenii în stradă de luni de zile?”, a punctat, în plin plen PE, Maria Grapini.

Premierul Slovaciei i-a răspuns europarlamentarului român, cu deschidere și simpatie. La întrebarea privind condiționalitatea legată de statul  de drept, premierul Slovaciei a spus franc:  “Să nu amestecăm coeziunea cu politica. Nimeni nu trebuie să aibă un as în mânecă. Până nu se ajunge si în statele din est si centru la nivelul statelor din vest nu avem coeziune!”.

În privința celei de-a doua întrebări, Pellegrini a declarat că țara sa a sprijinit și va sprijini întotdeauna țările care îndeplinesc toate condițiile, mai mult, “important e ca țara respectivă să primească un răspuns clar, să nu fie un joc politic așa cum  se întâmplă cu România!”.

Primul ministru din Slovacia a continuat, fără rezerve: “Trebuie să existe un termen clar la care România și Bulgaria să adere la Schengen. Trebuie să ne apărăm frontierele externe. Situatia este extrem de dificilă. UE trebuie să fie corectă și față de Balcanii Occidentali. Nu îi putem duce cu zăhărelul la nesfârșit!”, i-a transmis premierul Peter Pellegrini europarlamentarului Maria Grapini.