Miercuri dimineața, Intergrupul pentru IMM-uri s-a reunit, în Parlamentul European, pentru un eveniment pe tema „Legislația UE privind serviciile și profesiile libere: la doi ani după Pachetul de servicii”.
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, este vicepreședinte al Intergrupului pentru IMM-uri din PE și, din această calitate, a prezidat conferința europeană.
În opinia româncei, exprimată în cuvântul de deschidere al evenimentului, 2019 este un an special, pentru că vin noi alegeri europene, importante și din perspectiva continuării proiectelor pe care Intergrupul al cărei vicepreședinte este le-a inițiat și pus în aplicare.
Maria Grapini consideră că unele propuneri legislative pot ridica diverse controverse, altele mai puține, cert însă că, atunci când este vorba despre furnizarea de servicii, „puteți fi aproape sigur că dezbaterile vor fi foarte importante”.
În cadrul conferinței de miercuri, vicepreședintele Intergrupului pentru IMM-uri, Maria Grapini, a prezentat detalii despre Pachetul de servicii european, format din trei propuneri care vizează: testul proporționalității – pentru a se asigura că cerințele noi privind furnizarea de servicii ar fi justificate și echilibrate, o carte electronică de servicii – pentru facilitarea prestării de servicii transfrontaliere și procedura de notificare privind prestarea de servicii, care ar impune statelor membre să notifice noile cerințe și să acorde Comisiei competențe decizionale.
Conferința prezidată de către umanista Maria Grapini a mai pus pe agenda discuțiilor îmbunătățirea liberei prestări a serviciilor, tema echilibrului în raport cu cerințele legale, în condițiile în care profesiile liberale necesită deseori multe competențe, dar și găsirea unui răspuns la cea mai controversată speță: Comisia Europeană este puterea executivă, dar nu și legiuitorul. Ar trebui ca puterea Comisiei să fie limitată la recomandări?
La evenimentul de miercuri, alături de europarlamentarul umanist, Maria Grapini, au fost prezenți Rudolf Kolbe, președintele CEPLIS – Consiliul European al Profesiilor Libere, Arno Metzler, președintele Grupului pentru diversitate Europa al Comitetului Economic și Social European (CESE), Hubert Gambs, directorul pentru modernizarea pieței unice de la DG GROW al Comisiei Europene respective Ivan Štefanec, raportor pentru directiva privind o procedură de notificare pentru servicii pe piața internă.