[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

În luna aprilie, ambasadorii UE au convenit asupra poziției de negociere a Consiliului cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Concret, se propune un cuantum de până la 100 de milioane de euro pentru asistența UE, din care 60 de milioane sub formă de împrumuturi și 40 de milioane  sub formă de granturi. Ajutorul ar completa resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale cu care Republica Moldova are angajamente financiare.

Luni, 3 iulie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, umanista Maria Grapini a luat cuvântul și a pledat cauza țării surori a României, pe această temă, asistența macrofinanciară.

“Din 1990 și până acum, am mers și merg de 3-4 ori pe an în Republica Moldova. Sunt lucruri în progres, sunt și foarte multe care trebuie schimbate, dar pentru trei care au furat de la bancă n-o să pedepsim toți cetățenii din Republica Moldova! Republica Moldova are nevoie de acordarea asistenței macrofinanciare și Comisia a prezentat foarte bine condiționalitățile economice și politice, raportorii, de asemnea, au pregătit un raport votabil, care va aduce acest sprijin extraordinar de important. Nu putem să respingem acordarea ajutorului macrofinanciar, pentru că ar lipsi Uniunea Europeană de un instrument util pentru promovarea reformelor în Republica Moldova și ar descuraja cetățenii acestui stat”, a declarat Grapini.

Europarlamentarul PPU-sl a insistat, în final, pe ideea coeziunii europene, vitală în vremurile complicate pe care le traversează lumea contemporană.

„În contextul global, cred că trebuie să crească încrederea cetățenilor în UE și a celor din Republica Moldova. Voi vota acest raport și felicit raportorii!”, a conchis Maria Grapini.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *