[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]
Plenul Parlamentului European a dezbătut, marți, 3 octombrie, la Strasbourg, situația și perspectivele tensionate din Republica Moldova, țară vecină României, încercată din plin, de la preluarea puterii de către Igor Dodon.
Europarlamentarii au luat în discuție viitoarea abordare a relațiilor cu Republica Moldova, în condițiile în care voci politice europene – îndeosebi PPE – nu susțin prelungirea sprijinului financiar, atât de necesar țării aflate pe buza prăpastiei, politic, economic și social.
În ton cu ideile directoare ale Parlamentului European, firești până la urmă – o Republică Moldova prosperă și stabilă, atașată cursului european și angajată ireversibil în favoarea reformelor – umanista Maria Grapini a pus, însă, un punct pe I, tare și apăsat, în intervenția avută. Europarlamentarul PPU-sl nu s-a lansat în teorii generaliste, ci a susținut că sprijinul financiar este capital și trebuie continuat, dacă se dorește cu adevărat salvarea țării conduse de Igor Dodon.
„O să vă prezint o altă abordare: scopul nostru principal este acela ca Republica Moldova să continue drumul spre UE. Pentru asta, trebuie să avem două asistențe! Cea financiară – nu sunt de acord cu poziția colegilor din PPE, nu putem să pedepsim un popor! – și cea de consiliere a forțelor pro-europene, pentru a avea rezultate bune, anul viitor. Discursul lui Dodon, critic la adresa UE și NATO, arată că el deja se pregătește pentru alegerile viitoare. Ce facem noi? E clar că trebuie să vorbim cu forțele pro-europene, să se unească, să aibă un discurs, o strategie, astfel încât să evităm încă un mandat pentru acesta! Nu să suspendăm pur și simplu asistența și finanțarea către Republica Moldova! Strategic, Republica Moldova este importantă pentru toată regiunea, nu doar pentru cetățenii ei!”, a declarat Maria Grapini.
Cât despre concluziile dezbaterii, acestea sunt în acord cu poziția europarlamentarului PPU-sl: Comisia și Parlamentul susțin menținerea sprijinului pentru Republica Moldova, de altfel, după cum a reiterat Grapini, „singura cale pentru această țară de care noi, românii, suntem legați istoric, de a continua foaia de parcurs european la care s-a angajat”.
Republica Moldova intră în alegeri parlamentare, în 2018, alegeri cu miză crucială pentru calea viitoare a țării vecine României.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]