În urmă cu câteva zile, europarlamentarul român, Maria Grapini, prezenta o poziție publică tranșantă, legată de un eveniment organizat de către Laszlo Tokes, în PE, intitulat „Transylvania in the EU”, cu participarea fostului președinte al Ungariei, Pal Schmitt și a președintelui Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Zsolt Nemeth – binecunoscut pentru pozițiile acide legate de autonomia maghiarilor din România.. Grapini a fost scandalizată de titlul propus și de noua încercare a europarlamentarului maghiar de a ataca România.

„Este o nouă provocare, marca Laszlo Tokes, ca să nu spun o prostie! Transilvania este parte a României și este în UE, știe orice copil, și român, și maghiar! De ce această fracturare, separare, rupere, nici măcar insinuantă, ci directă, postată pe un afiș oficial? E o lipsă cronică de bun simț din partea lui Laszlo Tokes, e o nouă sfidare ieftină, prin care încalcă, din postura de eurodeputat maghiar, drepturile unui stat membru, independent, unitar, suveran și duce în Parlamentul European informații false!„, declara, în urmă cu câteva zile, europarlamentarul român, Maria Grapini.

Post eveniment, Grapini nu și-a schimbat poziția, date fiind declarațiile năucitoare exprimate de către participanți, pe care le-a catalogat mai mult decât periculoase.

Laszlo Tokes și oficialii maghiari au folosit exclusiv sintagma “creștini transilvăneni”, au solicitat…identitate, dar, mai grav, au marșat pe ideea obsedantă a autonomiei de odinioară. N-au avut nicio reținere în a-și declara crezul că Transilvania suferă și acum că nu mai aparține Ungariei.

“După primele alegeri principalul scop a fost acela de a participa la PE, așadar pentru alegerile mele europene am creat ideea: Transilvania în Europa. România se poate întoarce unde a aparținut înainte, și acolo este în Europa! Se spune că Transilvania si Ungaria au suferit de pe urma dictaturii Ceaușescu. Transilvania vrea să lase în urmă această situație tristă din trecut. Motto-ul meu din alegeri se duce direct la faptul ca Transilvania a aparținut cândva Ungariei, iar situația se poate compara cu cortina de fier. Identitatea noastră religioasă si națională a fost asuprită și din păcate nu găsim înțelegere sau mai multă susținere. Tot ce spun se leagă de identitatea noastră, de Transilvania si de Ungaria.

Trebuie să fim puternici și curajoși, spune Dumnezeu lui Joshua, pentru că doar așa poți conduce oamenii în a primi pământul. Trebuie să protejăm cazul nostru in Europa, știind ca viitorul nostru este unul cu adevărat important”, a spus Tokes, în fața oficialilor maghiari care l-au aprobat pe deplin, ba, mai mult, i-au susținut teoriile. Fostul președinte al Ungariei a spus că de foarte multe ori a gândit similar cu Tokes, l-a felicitat pentru prestațiile din PE și i-a arătat toată încrederea.

“Ungurii au fost în așa zisa Românie acum sute de ani, înaintea multor români”, a spus, fără vreo reținere, Pal Schmitt, în inima Europei.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, a transmis presei, miercuri, 20 martie, o nouă poziție, scurtă și dură: „Astfel de atacuri la adresa Constituției și a statului unitar român trebuie sancționate oficial, imediat! Solicit o reacție din partea președintelui României, Klaus Iohannis, care este responsabil prin Constituție de politica externă, în orice încercare de imixtiune în problemele interne ale României si în orice atac din interior sau exterior asupra Constituției și a statului unitar român! Așa ceva este inadmisibil, astfel de poziții nu pot fi tolerate!”, a transmis de la Bruxelles Maria Grapini.