Marți, 2 octombrie, tot în plenul PE de la Strasbourg, de data aceasta pe subiectul pregătirii reuniunii Consiliului European din 18-19 octombrie, umanista Maria Grapini a continuat în același ton ferm și categoric să-și apere țara, să ceară explicații pentru prestația injustă a prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, la adresa democrației din România, să propună echitate și echilibru.

“Europa este într-o criză, nu putem ignora precedentul creat prin Brexit. Ce facem însă? Nu credeți -Comisia, Consiliul – că trebuie să resetați metodologia de lucru? Nu credeți că sunt deja percepții ale cetățenilor europeni în anumite țări că există o discriminare? Că democrația este definită diferit? Că nu există un tratament egal? Iată, mâine, nu putem vorbi la o dezbatere despre țara mea! Nu s-a mai întâmplat așa ceva! Aseară, domnul comisar Timmermans nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate. Ce democrație este asta? Ce să explicăm cetățenilor din țara noastră?”, a declarat în plenul PE europarlamentarul umanist.

Maria Grapini a cerut, în finalul intervenției, luciditate și realism politic, în condițiile în care oficialii europeni clamează peste tot nevoia de unitate, fără însă a și demonstra că aplică ceea ce, teoretic, susțin.

„Stimată Comisie, stimat Consiliu, eu cred că trebuie să aduceți aici nu doar vorbe, ci și fapte. Cum faceți ca proiectul UE să fie un proiect de viitor? Trebuie să avem aceeași unitate de măsură, dar trebuie să ținem cont și de sursele prin care ne informăm!”, a conchis umanista.