Mijlocul lui ianuarie este, pentru românii care țin la valorile lor naționale, dedicat, prin definiție, poetului Mihai Eminescu, prin evenimente diverse, organizate în comunități mai mari sau mai mici, iubitoare ale operei nepereche. Un loc aparte în galeria manifestărilor majore îl are Festivalul de Literatură ,,Mihai Eminescu,, de la Drobeta Turnu Severin, festival aflat la cea de-a 28-a ediţie, ce se va desfăşura în perioada 10-15 ianuarie, în diverse puncte din oraș și din zonă.

Evenimentele vor avea loc atât la Palatul Culturii ,,Teodor Cotescu,, din Severin cât şi la Biblioteca Judeţeană din municipiu. În parteneriat cu Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin şi Biblioteca Judeţeană, festivalul va conţine lansări de carte, rostiri poetice, vernisaje, simpozioane şi decernări de premii.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, este, de câteva ediții, oaspete de onoare și susținător deschis al celor ce editează reviste și publicații culturale, al celor ce-l iubesc și păstrează în neuitare pe Mihai Eminescu. De altfel, în primăvara anului trecut, umanista a fost alături de mehedințeni la Festivalul Transfrontalier de Poezie Mihai Eminescu, eveniment pe care îl susține financiar, la care au participat oameni de cultură din România și Serbia.

Ediția cu numărul 28, de la Drobeta Turnu Severin, va debuta pe 10 ianuarie, cu comunicări științifice și lansări de carte, cu un spectacol al Episcopiei Severinului, decernarea ,,Premiilor Eminescu” şi a ,,Medaliilor Eminescu”, depuneri de jerbe de flori la Monumentul de la Colegiul Traian, respectiv vernisajul expoziţiei ,,Medalii Eminescu”  şi ,,Caietele-manuscris ale lui Eminescu”.

Maria Grapini organizează, în aceeași zi, la Bruxelles, în PE, un eveniment grandios, împreună cu trei europarlamentari străini, pe tema Balcanilor și a Sud-Estului Mediteranei, astfel că nu va putea fi alături de prietenii săi din Mehedinți, în debutul festivalului. Umanista va ajunge în țară, vineri, 12 ianuarie, și va participa la acțiunile desfășurate la Primăria orașului Băile Herculane, respectiv Orșova, unde le va vorbi celor prezenți despre moștenirea culturală a unicului Eminescu, va decerna premii și medalii în cadrul festivalului. Maria Grapini va depune o jerbă, la statuia poetului, din Orșova și va participa la slujba de pomenire, ce va avea loc la Mănăstirea ,,Sfânta Ana”.