ESMO, sau Societatea Europeană de Oncologie Medicală, este un organism reputat, format din persoane fizice, preponderent tinere, care sunt active în domeniul educației medicale şi a celei privitoare la cancer.

Marți, 19 martie, în sediul Parlamentului European de la Bruxelles, europarlamentarul român, Maria Grapini, a avut o întâlnire cu reprezentanții ESMO și RPP Healthcare (organizație pentru profesioniștii în oncologie) pe o tematică stringentă: lipsa medicamentelor pentru bolnavii de cancer, în condițiile în care această criză generează consecințe imediate, sociale și economice.

Întâlnirea girată de către Maria Grapini a punctat existența medicamentelor care pot fi substituite, în balanță cu cele care nu pot fi. Din punct de vedere economic, acest aspect are o implicaţie asupra sistemului medical, dar şi asupra faptului că medicii pierd foarte mult timp în a căuta un tratament alternativ.

România este unul dintre statele în care doar 38% din populaţie consideră că mecanismele de raportare şi catalogul privind lipsa de medicamente sunt eficiente, deși, la nivel de UE, lipsa de medicamente este una generală.

Maria Grapini a intervenit în discuțiile de marți, punctând exemplul fericit al Timișoarei, în domeniul cercetării de înalt nivel din domeniul oncologiei.

“Comisia are un proiect în acest sens, dar responsabilitatea este a statelor membre. Este posibil să primim bani pentru o mai bună informare a cetățenilor referitor la asistența medicală si eu voi vorbi, în 21-22 martie, la București, chiar despre acest program. România are probleme mari cu oncologia. În Timișoara avem un institut nou pentru cercetare, care face tratament personalizat, studiu pe celulă, foarte modern și avansat. Pentru funcționare, evident că sunt necesari bani. În egală măsură, în țara noastră, avem multe cazuri de copii în tratament de cancer. Toate aceste probleme trebuie discutate aprofundat și găsite soluții rapide!”, a spus europarlamentarul român.

Grapini a propus organizarea unui eveniment pe această tematică, la Timișoara, cu managementul institutului de cercetare, pentru că schimburile de opinii, tratamente, idei noi, sunt vitale. În plus, întâlnirea de marți din PE a punctat nevoia formării oncologilor tineri în studiul cancerului la copii și în perfecționarea lor.

Ca o concluzie, reprezentanții ESMO și RPP Healthcare i-au propus Mariei Grapini să fie co-organizator al evenimentului medical internațional de oncologie pe care aceștia îl organizează, în 9 aprilie, tot în sediul Parlamentului European. Europarlamentarul român a acceptat invitația. Până atunci, Maria Grapini va culege opinii ale medicilor români și le va prezenta în cadrul evenimentului medical internațional de la Bruxelles.