Faptul că se află, în această săptămână, peste Ocean, într-o misiune oficială a PE, n-a împiedicat-o pe umanista Maria Grapini să gireze un eveniment inedit, la Timișoara, dedicat eco-turismului, ciclismului și noilor perspective internaționale sub care se dezvoltă această ramură importantă a oricărei economii.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, l-a invitat pe germanul Michael Cramer, inițiatorul celui mai amplu proiect de EuroVelo de pe Bătrânul Continent, fost președinte al Comisiei TRAN din PE, acum membru al ei, promotor al turismului verde și al unei vieți sănătoase în parteneriat cu natura.

Omul care, în 2005, a decis să reconstituie, prin intermediul rutelor de ciclism europene, Drumul Cortinei de Fier, personalitate europeană implicată în tot ceea ce înseamnă, acum, trasee și piste pentru biciclete (15 la număr, întinse pe 10.400 de kilometri pe întreg teritoriul european, ce traversează 20 de țări, 3 mări și 14 situri UNESCO!), Michael Cramer a susținut, în Sala Revoluției din Consiliul Județean Timiș, un minunat expozeu despre trecut versus prezent, despre istorie, politică, natură și cultură, în fața unui public interesat de absolut toate detaliile iedite oferite. Umanista a organizat evenimentul împreună cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș și Consiliul Județean Timiș.

Din San Francisco, Maria Grapini i-a transmis un salut și un mesaj de mulțumire pentru onoarea de a vizita Timișoara și de a se întâlni cu asociații de turism din întreaga regiune.

„Când colegul meu, Michael Cramer, mi-a propus să facem această întâlnire nu am ezitat niciun moment și am spus da! Am găsit un partener de nădejde în Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș și Consiliul Județean Timiș care ne-a oferit acest loc de dezbatere. Michael Cramer este un împătimit susținător al turismului, al economiei verzi și este inițiatorul mai multor proiecte în acest sens. Proiectul “Drumul Cortinei de fier” este unic și este important și pentru România atât din punct de vedere istoric cât  și turistic. Sunt convinsă ca prezentarea domnului Cramer va suscita interes și sper ca iubitorii de turism, susținătorii turismului din România să se poată inspira din ceea ce va prezenta colegul meu Michael. Vă doresc tuturor mult succes în ceea ce faceți și mult succes turismului românesc și a celui european!”, a fost mesajul inițiatorului acestei acțiuni, umanista Maria Grapini.

Convins că ciclo turismul este viitorul în acest domeniu, europarlamentarul german, Michael Cramer, i-a mulțumit colegei de PE și de Comisie și a declarat că România trebuie să țină cont de faptul că, în prezent, 700.000 de locuri de muncă există efectiv în industria ciclismului, cifra care o definește fiind de 44 de miliarde de euro/an! Cramer a invocat și costurile investiționale mici, cu rezultate finale extraordinare și i-a sfătuit pe români să nu ezite să solicite bani europeni pentru astfel de proiecte. Cât despre Drumul Cortinei de Fier, Michael Cramer l-a definit elocvent: exemplu de mobilitate și simbol al reunificării Europei.

Echipa umanistei Maria Grapini îl va conduce, marți, pe europarlamentarul german în Serbia, de unde acesta va porni într-o călătorie pe bicicletă spre Cehia, destinația finală fiind orașul natal, Berlin.