[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]
„Dacă doamna ministru Varga şi-a propus ca proiect prioritar să nu se fure pădurile, atunci proiectul meu este să nu se mai fure nimic”, a spus ministrul Maria Grapini.
Şeful conservator de la IMM-uri şi Turism se declară pregătit să facă „etică în mediul de afaceri, altfel vom ajunge la distorsiuni fantastice. Inechitate la toate scările aşa aş defini România ultimilor 23 de ani. M-am săturat de şmecheri, de concurenţă neloială, de oameni care au porţi deschise doar dacă au pe cineva”, a subliniat Grapini. În acest scop, ministrul spune că a demarat un studiu legat de primele o sută de companii datornice statului, pentru care se vor propune “măsuri dure” de recuperare a datoriilor. Ministrul a declarat că în Top 100 datornici la stat sunt şi firme din Bihor. „Vreau să vă spun că banii de la aceşti primii o sută mari datornici sunt egali cu impozitul plătit de 430.000 de IMM-uri în 2012. Dacă nu vom face o limpezire, curăţire şi etică în afaceri, orice guvern ar veni este nevoit să pună o taxă în plus pentru că nu are de unde să culeagă la buget. Am propus să găsim, legislativ, măsuri foarte dure pentru cei care nu au plătit. Sunt operatori economici care de 20 de ani au plătit zero lei şi zero bani la buget, asta în timp ce microîntreprinderile au plătit timp de 20 de ani. În acest fel s-a erodat sustenabilitatea bugetului. În acest timp microîntreprinderile au plătit taxe şi impozite, dar cei corecţi sunt scoşi de pe piaţă de cei care s-au dezvoltat în mod incorect ”, a tunat ministrul de la pupitrul conferinţei găzduite de Double Tree by Hilton. Maria Grapini a spus că pentru prima dată ministrul care are în portofoliu mediul de afaceri este gata să facă un studiu de impact asupra unei noi metode de impozitare, pe care să-l predea la Ministerul Finanţelor, şi nu invers, cum se făcea până acum.
În studiul realizat cu CECCAR, cu ASE Bucureşti şi consilieri privaţi, s-a urmărit un sistem echitabil de calcul al impozitării, pe coduri CAEN, cu indicatori relevanţi. A fost predat Ministerului de Finanţe, care ar trebui să ţină cont de acesta din semestrul doi al anului.
Ministrul a anunţat că din iulie “se va face impozitare pe sumă fixă, dar nu este impozit forfetar. Pentru că nu e în funcţie nici de cifră de afaceri, nici de profit. Pentru că pe cifră de afaceri 3% la microîntreprinderi, acum, se face evaziune, nu se înregistrează cifra de afaceri; pentru microîntreprinderi vestea bună e că vrem să-l scădem la 1,5 din iulie”, a spus Maria Grapini.
Banca IMM-urilor
Constituirea unei astfel de bănci este una dintre preocupările ministrului, iar o astfel de instituţie ar urma să stimuleze investiţiile. Banca are la bază modelul german, şi a fost inspirată de faptul că în Germania în fiecare cătun întreprinzătorii au acces la unităţile bancare. Banca de investiţii a IMM-urilor ar urma să fie realizată pe structurile CEC-ului. Simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene pentru IMM-uri, legea parteneriatului public-privat, accesul direct al IMM-urilor la achiziţiile publice la licitaţiile publice se află pe agenda ministrului Grapini. Şefa de la IMM-uri a şi explicat de ce luptă pentru accesul direct al IMM-urilor la achiziţiile publice, în care vede o pârghie de sustenabilitate în România. Maria Grapini spune că până acum doar firme mari au contractat achiziţiile publice după care le-au subcontractat. „Şi-au luat avans din lucrări şi nu au mai plătit subcontractorii. Cred că vor fi foarte mulţi decedaţi dintre subcontractori“.
Zone de interes
În legătură cu strategia în turism, domeniul de care bihorenii sunt direct interesaţi, ministrul delegat pentru Turism a spus că a elaborat un memorandum, ce va fi analizat în proxima şedinţă de guvern. Memorandumul este bază pentru un proiect legislativ, prin care să se delimiteze zone de interes naţional în România pentru turism. „În 1994 am cumpărat o fabrică de la stat. Aveam impus în contract ca zece ani să nu se schimbe domeniul de activitate. Ori după ce ai o astfel de clauză şi faci investiţii nu îţi mai vine ţie să vrei să laşi fabrica. Am fost însă pe litoral. Am avut senzaţie că e după război. Sunt unii care au cumpărat spaţii de cazare, le-au stors ca pe lămâi, le-au folosit atât cât erau văruite de alţii, nu au făcut nici o investiţie, le-au folosit ca gaj pentru credite. Sunt 50.000 de locuri de cazare abandonate. Toţi cei care au abandonat hotelurile pe litoral strică şi aduc prejudicii celor corecţi“. Din aceste considerente, ministrul Grapini spune că strategia în turism nu trebuie să fie după cum votează fiecare consilier local. „Trebuie să se delimiteze zone de interes naţional pentru turism. Dar pentru aceste zone de interes naţional se face, ca la carte, un plan urbanistic zonal şi nimeni nu-l mai schimbă”.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]